Slecht weer vertraagt Iraakse opmars in Mosul

De opmars van Iraakse troepen in Mosul is voorlopig stilgelegd door het slechte weer, zowat een maand nadat de troepen hun offensief begonnen zijn om Mosul te heroveren op de terreurbeweging IS. Volgens een generaal beperkt de slechte zichtbaarheid de mogelijkheid om luchtdekking te geven.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Een Iraaks konvooi komt aan in Mosul in een zandstorm.

De strijdkrachten die het oosten van Mosul zijn binnengetrokken, verstevigen nu volgens de generaal hun posities en IS-strijders bieden nog steeds hevig weerstand, met sluipschutters, boobytraps en zelfmoordaanslagen met bomauto's.

Mosul, dat in juni 2014 in handen van Is viel, is het laatste stedelijk bolwerk in Irak van de terreurbeweging. Zo'n 50.000 Iraakse strijdkrachten, bestaande uit soldaten, politie, Koerdische peshmerga-strijders, Arabische soennitische stammenmilities en sjiitische milities, zijn zowat een maand geleden begonnen met het beleg van de stad. 

De eerste twee weken rukten ze snel op vanuit het oosten en het zuidoosten, en veroverden ze voorsteden en dorpen nabij Mosul, ondanks hevige weerstand van IS. Op 1 november drongen de speciale eenheden en het leger de buitenwijken van Mosul binnen vanuit het oosten en ze konden daar steunpunten oprichten.

Vertraagd

Nu verloopt de opmars naar het centrum echter traag, en momenteel ligt hij dus stil door het slechte weer. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat IS verzwakt is, en IS gebruikt sluipschutters en grote aantallen zelfmoordterroristen om de Iraakse strijdkrachten vast te pinnen in dichtbevolkte gebieden, waar het moeilijk manoeuvreren is met pantservoertuigen. Volgens de strijdkrachten gaat het om het hevigste verzet dat men ooit ontmoet heeft.

De troepen die vanuit het noorden en het zuiden oprukken, zijn de stad nog niet binnengetrokken, en als de weerstand van IS niet afneemt, zal de strijd rond Mosul nog weken duren.

Bij de gevechten zijn verschillende burgers gedood en gewond geraakt, en bijna 60.000 zijn weggevlucht voor het geweld, onder wie 26.000 kinderen. In de gevechtszone lopen nog zowat een miljoen mensen gevaar.

AFP or licensors

Burgers ontvluchten de gevechten in Mosul. Zowat 59.000 mensen zijn al verjaagd door het geweld in de stad.

AFP or licensors

Gewonde kinderen worden verzorgd in een veldhospitaal van de 2e divisie van de Iraakse Speciale Eenheden.

AFP or licensors

Een ster in de voorruit van een Iraakse legerjeep die door de Samah-wijk in Mosul rijdt.

Meest gelezen