Uitgever wil debat over Van Gogh-schetsen

De Franse uitgever van het boek met "Vincent van Gogh - Het verloren schetsboek uit Arles" wil een publiek debat met kunstexperts om een eind te maken aan de controverse rond de tekeningen. Les Editions du Seuil nodigt het Van Gogh Museum in Amsterdam uit het debat samen te organiseren.

Volgens de uitgeverij meent het Van Gogh Museum als enige te kunnen bepalen of tekeningen wel of niet van Van Gogh zijn en is dat niet terecht.

In "Vincent van Gogh - Het verloren schetsboek uit Arles" van kunsthistorica Bogomila Welsh-Ovcharov zijn 65 tekeningen te zien die volgens de schrijfster van Van Gogh zijn. Volgens het museum zijn het imitaties.

Zo zijn de tekeningen gemaakt met bruine inkt, terwijl de kunstenaar destijds werkte met zwarte of paarse inkt. Ook is een andere papiersoort gebruikt, zitten er topografische fouten in de schetsen en is de tekentrant "monotoon, onbeholpen en krachteloos", aldus het museum, dat ook vraagtekens zet bij de herkomst van het schetsboek.

Van Gogh Museum staat open voor debat

Via de uitgeverij gaat Welsh-Ovcharov in op elk van de door het museum aangedragen kritiekpunten. Ze zegt dat ze bij haar conclusie blijft dat de tekeningen van Van Gogh zijn.

Het museum zegt donderdag in een reactie open te staan voor een publiek debat, maar wil wel eerst meer duidelijkheid van de auteur. Het statement is volgens onderzoeker Teio Meedendorp "summier" en bevat weinig nieuws.

"We hebben geen nieuwe argumenten gelezen". Hij is ook erg verbaasd dat de uitgeverij zegt dat het Van Gogh Museum als enige wil bepalen of werk echt is. "Veel mensen komen bij ons omdat we al jarenlang onderzoek doen. We claimen niet, we luisteren altijd naar anderen. Ook als we het er niet mee eens zijn".

Meest gelezen