Vlaanderen wil tijgermug halt toeroepen

Exotische muggen zoals de tijgermug zijn in Europa aan een noordelijke opmars bezig. Omdat ze mogelijk het zikavirus en andere tropische ziektes verspreiden, bindt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) proactief de strijd aan. Wanneer de mug of de larve ervan wordt aangetroffen, zullen verdelgers op pad worden gestuurd.
Exotische muggen zoals de tijgermug zijn aan een opmars bezig.

Af en toe verschijnen verhalen over de aanwezigheid van de tijgermug in onze contreien, zoals onlangs nog in het Nederlandse Veenendaal, in de provincie Utrecht. Midden 2013 kwam ook een geval van een levende larve in de Antwerpse haven aan het licht. Door de internationale handel en de opwarming van de aarde gedijen tropische muggen steeds meer noordelijk.

De Belgische winters betekenen voorlopig nog de doodsteek voor verschillende exotische soorten, maar als ook hier het klimaat warmer wordt of als ze gewoonweg vaker voorkomen, kunnen ze zich ook in ons land definitief vestigen. Het risico op de verspreiding van zika, knokkelkoorts of chikungunya neemt daardoor toe.

Het Agentschap Natuur en Bos gaat de diertjes voortaan structureel monitoren en proberen te verdelgen. Het is daarvoor momenteel op zoek naar aannemers met kennis van zaken. "Zowel de monitoring als de bestrijding zijn twee belangrijke elementen", zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele. "Er is nu zeker geen plaag of iets dergelijks, maar we willen proactief te werk gaan."

Wanneer een exotische mug of larve wordt aangetroffen, zal een aannemer ter plaatse komen om in een omgeving van 100 tot 500 meter meermaals bacteriële of scheikundige bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De insecten worden veelal aangetroffen bij plantenkwekerijen, bandencentrales, luchthavens of snelwegparkings. Het ANB verwacht jaarlijks zo'n drie tot tien keer een beroep te moeten doen op de bestrijders.

Meest gelezen