Zeilcoach veroordeeld voor seksueel misbruik minderjarigen

Een 54-jarige man uit Kapellen is veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor seksueel misbruik van minderjarigen. De man vergreep zich aan tien minderjarige jongens. De veroordeelde is geen onbekende in de zeilwereld. De laatste jaren gaf hij les aan jonge zeilers.

De bal ging aan het rollen toen de ouders van een tiener twee jaar geleden een klacht indienden wegens ongewenste intimiteiten. Hun zoon was bij de coach langs geweest voor een anatomische meting om te bepalen welke boot bij de jongen zou passen. De man had echter ook de geslachtsdelen van de jongen opgemeten. Het bleek niet om een alleenstaand geval te gaan, er volgden nog negen andere klachten.

Volgens de zeilcoach had hij geen seksuele bijbedoelingen met de metingen, maar de rechtbank volgde hem niet. Voor de slachtoffers is de veroordeling belangrijk, zegt advocaat Koen Van Put.

"Ik heb begrepen dat de ouders die hun kinderen toevertrouwen aan die man. Om dan te weten te komen dat die kinderen jarenlang zijn misbruikt, is het belangrijk dat die man schuldig wordt verklaard", aldus Van Put. "Dat er toch een bestraffing komt en ook wat de schadevergoeding betreft: dat is natuurlijk altijd een pleister op een houten been. Ook daar zijn toch wel bedragen toegekend om de schade te vergoeden wat toch aantoont dat de rechtbank zwaar tilt aan die feiten." Behalve zijn voorwaardelijke celstraf moet de man aan vijf van zijn slachtoffers en hun ouders ook een schadevergoeding van in totaal 6.200 euro betalen.

Meest gelezen