"Kiezers zullen mening niet veranderen na laatste debat Les Républicains"

De zeven Franse presidentskandidaten van centrumrechts hebben gisteren hun laatste debat gehouden voor de eerste voorverkiezingen nu zondag. "Alain Juppé blijft de grote kanshebber, ook na dit debat", zegt correspondent Frank Renout.
AFP or licensors

"De voorsprong van Juppé in de peilingen zou enkel in gevaar zijn gekomen bij grote fouten en die heeft hij niet gemaakt", zegt Renout. De kandidaat kwam wel met een opmerkelijk voorstel. Zo vindt hij dat Europa minder te zeggen moet hebben en dat er weer meer macht naar de lidstaten moet gaan.

Bovendien moet er volgens hem een nieuwe visie komen over wat ons als Europeanen bindt. De Europeanen zouden zich daarover mogen uitspreken in een referendum. "Die uitspraken zijn opmerkelijk, aangezien Juppé wordt genoemd als dé nieuwe president van Frankrijk. En dat terwijl Frankrijk samen met Duitsland de as van Europa vormt."

In het debat kwamen allerlei onderwerpen aan bod: de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, armoede in Frankrijk, Syrië en schoolkinderen. Zo liet Jean-François Coppé weten dat hij vindt dat de Franse kinderen opnieuw het volkslied moeten gaan zingen, de Franse vlag moeten groeten en in uniform naar de lessen moeten.

"Het debat verliep eigenlijk heel netjes met enkele kleine meningsverschillen", zegt Renout. "Maar ik denk niet dat kiezers nu massaal een andere mening gaan hebben."

Komende zondag mogen de Fransen kiezen voor wie volgens hen de presidentskandidaat voor Les Républicains mag worden. De twee met de meeste stemmen gaan door naar de volgende ronde, volgende week. Dan wordt er gekozen voor de definitieve naam voor de presidentsverkiezingen binnen zes maanden. 

Meest gelezen