"Zika is niet langer een globale bedreiging"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het einde van de globale noodsituatie voor het zika-virus aangekondigd. Zika moet nu gezien worden als een doorlopend probleem, niet als een uitzonderlijke situatie. Dat verklaart de WHO tijdens een persconferentie in Genève.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Zika komt daarmee in de lijst met andere gevaarlijke ziekten die veroorzaakt worden door muggen, zoals gele koorts of malaria. Peter Salama, hoofd van het WHO-noodsituatieprogramma verklaart: "We degraderen het belang van het zikavirus helemaal niet. We willen duidelijk maken dat zika niet snel zal verdwijnen en dat de WHO zal blijven reageren. Net zoals andere muggenziekten is zika seizoensgebonden en kan er verwacht worden dat het terugkeert." De WHO benadrukt dat zika niet zal verdwijnen en dat landen zich moeten wapenen tegen het virus, zowel op de preventie ervan als op de ondersteuning en verzorging van de mensen.

De WHO had in februari een wereldwijde noodtoestand afgekondigd. De organisatie verklaarde toen dat een gecoördineerde internationale actie nodig was om het de dreiging in de getroffen landen te minimaliseren en om de internationale verspreiding te beperken. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het microcefalie bij de foetus kan veroorzaken. Microcefalie wordt gekenmerkt door een onderontwikkeling van de schedel en de hersenen. Toch is er nog veel onduidelijkheid rond het zikavirus.

Meest gelezen