Barbier in Mosul heeft handen tekort nadat zijn wijk bevrijd werd van IS

Een kapperszaak, dat is de eerste winkel die opnieuw opengegaan is in Intisar, een wijk in het oosten van Mosul die begin deze week bevrijd werd van IS. Mannen staan er in de rij om hun baard te laten afscheren. Twee jaar lang waren ze verplicht om een baard te laten groeien onder het bewind van IS.

"Toen IS hier kwam, verboden ze ons om baarden te knippen, daarna verboden ze scheermesjes en draad en tot slot het stylen van baarden", zegt kapper Ali Bashar aan Reuters. Hij toont een flyer die in detail beschrijft wat de regels zijn van IS voor baardgroei.

Bashar zag zich genoodzaakt zijn kapperszaak te sluiten, toen hij op een gegeven moment aangehouden werd door de zedenpolitie van IS, omdat hij een baard geschoren had in een populaire Iraakse stijl.

Het Iraakse leger verklaarde maandag dat Intisar vrij was van IS-soldaten, na 11 dagen vechten. Maar mensen zijn nog altijd bang voor sluipschutters en mortiervuur. Andere winkels in de buurt van de kapperszaak zijn nog niet heropend, omdat er geen voorraad is. De aanvoer van levensmiddelen en andere producten moet nog op gang komen. Op dit moment zorgt het Iraakse leger voor voedselbedeling. Ook het gebrek aan dokters en geneesmiddelen is een probleem.

De herovering van Mosul op IS zit nu in zijn vierde week. Nu er gevochten wordt in bevolkte gebieden, gaat de herovering minder snel. De Iraakse troepen vrezen dat de burgerbevolking als menselijk schild zou kunnen worden ingezet. Mosul is het laatste grote bolwerk van IS in Irak.

Meest gelezen