Bekentenis in Kasteelmoord: "Schoonvader gaf de opdracht"

In het dossier van de Kasteelmoord hebben al verschillende verdachten verklaard dat het de bedoeling was om Stijn Saelens te vermoorden. Gisteren raakte bekend dat ook Pierre Serry zijn verklaring in die zin heeft aangepast. André Gyselbrecht houdt nog altijd vol dat hij alleen gevraagd heeft om zijn schoonzoon een lesje te leren. Stijn Saelens verdween eind januari 2012 uit zijn kasteel in Wingene. Later werd zijn lichaam teruggevonden op het domein van Serry.

Gedurende het hele gerechtelijke onderzoek hield Serry de lippen stijf op elkaar. Na de keuze voor een nieuwe raadsman begon de man uit Aalter in april toch met de speurders te praten. Hij zei toen dat hij van dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn Saelens, de opdracht kreeg om Saelens een tijdje uit te schakelen, niet om hem te vermoorden. Dat was ook wat Gyselbrecht zelf al verklaard had: dat hij alleen gevraagd had om zijn schoonzoon een lesje te leren, zodat die niet naar het buitenland zou vertrekken met zijn gezin.

Bij een verhoor in september heeft Serry een nieuwe belangrijke verklaring afgelegd, waarin hij zegt dat het wel degelijk de bedoeling was dat Stijn Saelens vermoord werd.

Het is niet duidelijk waarom hij op het einde van het onderzoek toch van stelling is veranderd. Het is niet uitgesloten dat Serry reageert op mogelijk nieuwe verklaringen van andere betrokkenen in deze zaak. 

"Natuurlijk is er een gans onderzoek gevoerd waarbij iedereen die van dicht of nabij in aanmerking kwam voor dit dossier, ondervraagd is geweest", zegt de advocaat van Serry, Kris Vincke. "En dan heb je natuurlijk Tsjetsjenen die ondervraagd worden, dan heb je de vroegere zakenpartner van mijn cliënt die ondervraagd wordt. En die hebben verklaard dat het niet was om een lesje te leren en dat het wel degelijk de bedoeling was om te doden."

Enkele maanden voor de moord werden twee Tsjetsjenen in de buurt van het kasteel betrapt. Zij hebben dus ook verklaringen afgelegd.

Dinsdag zal de Brugse raadkamer bekijken of er een assisenproces komt of een correctioneel proces, en ook welke verdachten daarin moeten terechtstaan.

Een motivatie voor de moord ligt mogelijk in het feit dat het gerecht niets gedaan had met een incestklacht van Gyselbrecht en de vrouw van Saelens tegen de kasteelheer.

Meest gelezen