Duitsland koopt vluchtwoning van Thomas Mann in Californië

De Duitse overheid heeft de voormalige woning van schrijver Thomas Mann in Californië gekocht voor 12,5 miljoen euro. Duitsland wil in het huis aan de rand van Los Angeles een centrum voor de trans-Atlantische dialoog onderbrengen.
1941 AP

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann (1875-1955) wordt gezien als een van de grootste schrijvers uit Duitsland uit de twintigste eeuw. Hij schreef onder meer "De dood in Venetië", "De toverberg" en "Buddenbrooks".

In 1929 werd Thomas Mann gelauwerd met de Nobelprijs voor de Literatuur. Toen Adolf Hitler aan de macht kwam in nazi-Duitsland in 1933 vluchtte Thomas Mann zijn geboorteland uit.

Van 1942 tot 1952 woonde Thomas Mann in het afgelegen huis in Calfornië dat na meer dan een halve eeuw opnieuw in Duitse handen is. Hij overleed in 1955 in Zwitserland.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei eerder dat de overheid in het huis een centrum voor trans-Atlantische dialoog wil onderbrengen. "Het huis moet de nagedachtenis van alle Duitsers die voor een betere toekomst voor het land en voor een meer open samenleving hebben gevochten, eren", aldus Steinmeier.

Meest gelezen