Dylan en de Nobelprijs: geeft hij een toespraak of niet?

De kansen zijn weer gestegen dat muzieklegende Bob Dylan, dit jaar winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, in 2017 zijn Nobel-speech zal houden. Dat meldt de Zweedse Academie vandaag. Omdat er volgens de Academie "een kans" is dat Dylan volgend jaar in Stockholm zal optreden, laat zij een "alternatief plan" varen voor de speech, die traditioneel op 7 december, drie dagen voor de uitreikingsplechtigheid, wordt gehouden.

Eerder deze week had de muzikant de Academie laten weten dat hij de plechtigheid niet kan bijwonen wegens "eerder gemaakte afspraken".

Maar algemeen secretaris van de Nobelacademie Sara Danius zei vanmorgen op de radio dat het format van de lezing die een winnaar moet houden heel breed kan worden geïnterpreteerd. "Het kan een speech zijn, of een video-opname of een andere vorm van presentatie", zei Danius. "Ik hoop dat Bob Dylan zal doen waar hij zin in heeft".

De manager van Dylan had Danius al gemeld dat de 75-jarige singer-songwriter in het voorjaar in de Zweedse academie zal optreden.

Voor het houden van een "lezing" heeft een winnaar, startend vanaf 10 december, zes maanden de tijd. Zoniet kan hij/zij naar het prijzengeld, acht miljoen kronen, én de bijbehorende medaille en diploma fluiten. In de wind, wat Dylan betreft.

Meest gelezen