Eén op de vier gecontroleerde truckchauffeurs fraudeert met tachograaf

Bij een gespecialiseerde controleactie van de federale wegpolitie in Oost-Vlaanderen gisteren bleek dat ongeveer één op de vier vrachtwagenchauffeurs fraudeerde met de tachograaf, het toestel dat de rij- en rusttijden registreert.

Vier vrachtwagens werden geïmmobiliseerd, omdat hun tachograaf opnieuw reglementair dient te worden gemaakt door een erkende werkplaats. In totaal legde de federale wegpolitie voor 37.410 euro aan boetes op.

"Ongevallen met vrachtwagens kunnen veel menselijk leed veroorzaken en brengen veelal grote verkeersellende met zich mee", klinkt het bij de federale politie.

"Chauffeurs die zich niet houden aan de rusttijden, veroorzaken daarbij niet alleen meer ongevallen, ze vervalsen ook de concurrentie tussen de verschillende transportbedrijven. Reden genoeg om deze inbreuken prioritair op te sporen."

Dat gebeurde donderdag tussen 14.00 en 22.00 uur op de E40 en E17 in Oost-Vlaanderen. Een gespecialiseerd team van de federale wegpolitie controleerde daar 46 voertuigen en stelde bij 13 van hen fraude vast.

Bij vier vrachtwagens werd een magneet gekleefd op de impulsgever waardoor de tachograaf rust registreert tijdens het rijden, bij 3 trucks was een onderbrekersysteem geplaatst tussen de tachograaf en de impulsgever waardoor er rust wordt geregistreerd tijdens het rijden en waardoor de snelheidsbegrenzer wordt uitgeschakeld, en bij één truck was de impulsgever van de digitale tachograaf simpelweg afgekoppeld.

Twee chauffeurs reden op de bestuurderskaart van iemand anders, één had een valse verlofbrief en twee reden zonder bestuurderskaart in de tachograaf.

Daarnaast werden ook 5 overtredingen vastgesteld op de rij- en rusttijden en het gebruik van de tachograaf. In één truck was geen tachograaf aanwezig, één tachograaf was niet geijkt en drie bestuurders hadden hun rij- en rusttijden niet gerespecteerd.

De federale wegpolitie plant in de toekomst nog dergelijke acties.

Meest gelezen