Filipijnse dictator Marcos alsnog als held begraven

Ondanks hevige protesten heeft de Filipijnse ex-dictator Ferdinand Marcos een heldenbegrafenis gekregen in Manilla. Zowel de huidige president Duterte als het Hooggerechtshof keurden dit goed.
AFP or licensors

De begrafenis vond vrijdag plaats op het Heldenkerkhof in Manilla. Het lichaam van Marcos was in het geheim overgevlogen naar de plek om protesten te vermijden.

Dat hij mocht begraven worden op het kerkhof, was al een paar weken bekendgemaakt. Betogers protesteerden op verschillende plaatsen in het land, maar wisten niet dat Marcos die dag al zou worden begraven.

Controversieel

De geheime begrafenis veroorzaakt heel wat ophef. De plek is voorbehouden als laatste rustplaats voor overleden presidenten, soldaten en artiesten. Volgens mensenrechtenverdedigers past Marcos allerminst in dat rijtje.

Duterte gaat akkoord

Rodrigo Duterte, die in juni aan de macht kwam als president, steunt de begrafenis op het Heldenkerkhof. Volgens hem is het Marcos' recht als president en als soldaat. Het Hooggerechtshof gaf met negen stemmen tegen vijf en één onthouding groen licht voor het voornemen van Duterte om Marcos naar het kerkhof te laten overbrengen.

De argumenten van de tegenstanders waren niet doorslaggevend. Vorige week verklaarde het Hooggerechtshof zeven klachten als niet ontvankelijk. De bezwaarschriften kwamen onder meer van gemartelde slachtoffers. Zij vinden dat de begrafenis "onwettig is en ingaat tegen de rechtvaardigheid en de moraliteit".

Ferdinand Marcos en zijn vrouw Imelda waren 20 jaar aan de macht in de Filipijnen. Tussen 1965 en 1986 versluisden ze miljarden dollars naar het buitenland. In 1986 werden ze uit het land verjaagd. Tot zijn dood in 1989 leefde de ex-dictator in ballingschap in Hawaï. Imelda keerde in 1991 terug.

Meest gelezen