Hevige regen, maar het wordt nog erger: stormachtig weekend op komst

Komend weekend maakt u maar beter niet al te veel buitenplannen. De regen van de afgelopen uren blijkt namelijk maar een voorproefje van wat komen zal. Vooral zondag wordt het stormachtig. "Binnen wordt het sowieso beter dan buiten", zegt weerman Frank Deboosere.
(Archieffoto)

De afgelopen uren is er al heel wat water uit de lucht gevallen, vooral in het centrum van het land. Lokaal ging het om 5 tot 25 liter water per vierkante meter. "Maar er komt nog bij", zegt Deboosere. In de loop van de dag worden namelijk nog meer buien verwacht, vooral in het noordwesten. Daar kan korrelhagel of onweer bij zitten. "Tussendoor zijn er droge perioden met zon. Het is dus sterk wisselvallig vandaag, met een stevige wind."

Komende nacht wordt het op sommige plaatsen niet veel beter, met lokale (onweers)buien ten westen van de Schelde. In de Ardennen kunnen de buien ook een winters karakter krijgen.

Morgen blijft het zwaarbewolkt met vooral aan de kust nog kans op een onweersbui. Op het einde van de namiddag verdwijnen de buien geleidelijk en komen er meer opklaringen, maar dat is maar voor korte duur.

Het "dieptepunt" van het komende weekend start echter in de nacht van zaterdag op zondag met felle regen, rukwinden van 80 tot 90 kilometer per uur en storm op volle zee. Dat weer blijft aanhouden zondag, vooral voor de middag. "Dan wordt het echt een stormachtige dag met veel regen en rukwinden tot soms wel 100 kilometer per uur. Binnen wordt het beter dan buiten. Wees dus voorzichtig als je de weg op gaat." Met 12 graden blijft het wel vrij warm en de luchtkwaliteit zal vrij goed zijn.

Ook begin volgende week wordt er nog nattigheid verwacht, pas vanaf woensdag stijgt de luchtdruk en wordt het stilaan droger en rustiger.

© VRT BMUSS

Meest gelezen