Meet Jared Kushner: de machtigste schoonzoon van Amerika

Jared Kushner is een van de spilfiguren in het imperium dat Donald Trump rond zich verzamelt om zich voor te bereiden op het presidentschap. Kushner mediaschuw, Trump mediageil. Op papier vormen schoonzoon en -vader elkaars tegenpolen, hoewel ze allebei vastgoedmagnaten zijn. Toch lijkt de tandem te werken. Wie is die ideale schoonzoon achter de volgende machtigste man op aarde?

"Een geweldige man". Donald Trump strooit met superlatieven als het op zijn schoonzoon aankomt. Jared Kushner, 35 jaar en getrouwd met Trumps dochter Ivanka, is de sleutelfiguur in de machtsoverdracht.

Wraak voor vader

Achter elke man staat een sterke vrouw, wordt wel eens gezegd. Toch lijkt er achter Trump een even sterke man te staan. Amper een week na de overwinning van Trump heeft diens schoonzoon Kushner de stafchef van Obama al ontmoet en lijkt hij de hand te hebben in wie in het transitieteam blijft en wie mag vertrekken. In de buitenlandse media wordt dat transitieproces omschreven als een "Stalinistische zuivering". Zo mocht Chris Christie, gouverneur van New Jersey en tot dan leider van het transitieteam, zijn C4 komen halen. Toeval wil dat Chris Christie en Jared Kushner in een persoonlijke vete verwikkeld zijn die teruggaat op Kushners vader. Een wraakactie?

Net als Trump, is Kushner de zoon van een controversiële vastgoedmakelaar. In 2005 werd Charles Kushner veroordeeld tot twee jaar cel voor belastingontduiking en manipulatie van getuigen. Openbare aanklager van dienst: Chris Christie, dezelfde die vorige week aan de kant geschoven werd. Kushner junior zou nu de weg naar het Witte Huis willen behandelen om de familie-eer te herstellen, hoewel zijn familie in het verleden grote sommen geld aan de Democratische partij gedoneerd heeft.

Vader en zoon Kushner bleven een goede band houden tijdens zijn gevangenschap. Zo droeg Jared Kushner jarenlang een portefeuille bij zich die zijn vader in de cel voor hem gemaakt had. "Hij was de beste zoon voor zijn vader in de gevangenis, de beste zoon voor zijn moeder, die er erg mee inzat en hij was als een vader voor zijn broer en zussen", getuigde Kushner senior in New York magazine over die tijd.

Familieleven op zijn kop

Het gevolg van het feit dat Kushner senior achter de tralies verdween, was dat het familieleven van de Kushners helemaal veranderde. Jared Kushner groeide op in een orthodox-Joodse familie. Hij studeerde aan Harvard, waar hij volgens journalist Daniel Golden toegelaten werd nadat zijn vader 2,5 miljoen dollar doneerde aan de universiteit, en daarna vervolgde hij zijn studentencarrière aan New York University. 

Nadat Charles Kushner in de gevangenis belandde, moest zijn zoon op 24-jarige leeftijd het vastgoedimperium van zijn vader "Kushner Companies" mee runnen. Op zijn 26e beklonk hij zijn eigen megadeals. Zo kocht hij in 2007 een gebouw op Fifth Avenue, een van de beroemdste straten van New York, voor maar liefst 1,8 miljard dollar, iets wat hem onmiddellijk op de vastgoedkaart zette. Naast vastgoedmakelaar is hij ook eigenaar van de krant New York Observer. Daar zijn ze niet onverdeeld gelukkig met hun grote baas. In zeven jaar tijd kwamen en gingen maar liefst zes hoofdredacteurs.

Trumps en Kushners: match made in heaven

Met het huwelijk tussen Jared Kushner en Ivanka Trump, twee telgen uit een rijke vastgoeddynastie, smolten de twee concurrerende imperia samen. Game of Thrones in het Amerikaanse zakenleven.

Eén groot verschil tussen de twee families is dat Kushner joods is. Zijn grootouders overleefden de Holocaust en emigreerden in 1949 naar de Verenigde Staten. Zijn vrouw Ivanka bekeerde zich na haar huwelijk eveneens tot het jodendom en hun kinderen worden orthodox-joods opgevoed.

Toen Donald Trump beschuldigd werd van antisemitisme, verdedigde Kushner zijn schoonvader vurig. "Mijn schoonvader is niet antisemitisch. Het verschil tussen mij en de journalisten en de drommen Twitteraars die mijn schoonvader beschuldigen is eenvoudig. Ik ken hem en zij niet."

Nu is Kushner dus de spilfiguur in de transitieperiode. De grote vraag is welke post hij toebedeeld zal krijgen. De mogelijkheden daarin lijken nogal beperkt, omdat de wet familieleden van de president werken in het Witte Huis verbiedt. Dat kan omzeild worden wanneer Donald Trump zijn schoonzoon aanneemt als onbetaalde adviseur. Een noot van kritiek die nu al weerklinkt is hoe Kushner zijn politieke carrière gescheiden zal houden van Trumps zakenimperium dat geleid zal worden door Ivanka. Er lijkt echter weinig twijfel te bestaan dat Trump zijn schoonzoon dicht bij zich wil houden.

Een overzicht van de Trumpclan

Meest gelezen