Obama's Beast mocht eigenlijk Berlijn niet in

The Beast, de bekende auto van president Obama, mag eigenlijk niet in Berlijn rondrijden. Maar tijdens het bezoek van de Amerikaanse president aan Duitsland maakt de politie een uitzondering.

De Cadillac One van de Amerikaanse president Barack Obama, ook wel "The Beast" genoemd, is niet gewenst in de Duitse hoofdstad.

De auto zou zo'n 29 liter per 100 kilometer verbruiken. De grote hoeveelheid CO2 die de wagen als gevolg uitstoot, stijgt ver boven de Berlijnse milieunormen uit. De auto weegt immers tussen de 7 en de 9 ton. En dat terwijl hij snelheden van 100 kilometer per uur aankan.

De Berlijnse politie plaatste gisteren onderstaande tweet. Omdat Obama's auto geen "TÜV" of "Umweltplakette" heeft, wordt hij tijdens zijn bezoek steevast omringd door Duitse politiewagens.

Een "Umweltplakette" is een milieuvignet dat je nodig hebt om door zogenoemde "Umweltzones" te rijden. Die zones zorgen in Duitsland voor de bevordering van de luchtkwaliteit. Zonder zo'n sticker kom je bepaalde zones gewoon niet binnen met je wagen.

"TÜV" staat voor "Technischer Überwachungsverein". "The Beast" is met andere woorden niet geslaagd voor de autokeuring.

Zeg niet zomaar limousine

De presidentiële limousine is eigenlijk een gepantserde tank. Het model is gebaseerd op een vrachtwagen, de Chevrolet Kodiak.

De wagen heeft heel wat extraatjes. Het voertuig moet een aanslag kunnen doorstaan en heeft dus een pantserlaag van zo'n 20 centimeter. Die bestaat uit titanium, aluminium en keramische materialen.

Als bescherming tegen gasaanvallen, kan het interieur volledig afgesloten worden. De auto is winddicht en geluiddicht, al kan de president ervoor kiezen te horen wat er aan de buitenkant gebeurt.

Een degelijke auto, dat is zeker. Maar wel ééntje die heel wat fijnstof uitstoot.

Obama neemt afscheid

Het bezoek van Obama past in een reeks afscheidsbezoeken aan Europa. Woensdagavond is hij aangekomen in Berlijn. Gisteren sprak hij lang met met bondskanselier Angela Merkel. In een persconferentie benadrukte hij de goede, vriendschappelijke samenwerking tussen de VS en Duitsland. En vandaag zit hij nog samen met Europese leiders.

Meest gelezen