Onderzoek naar brandstichting in Koerdisch Instituut in Sint-Joost

Het Brusselse parket start een onderzoek naar een poging tot brandstichting in het Koerdisch Instituut in Sint-Joost. Gisteravond zou een groep mensen daar met Bengaals vuurwerk naar het gebouw gegooid hebben. De burgemeester van Sint-Joost roept op tot kalmte.
Archieffoto: gisteren was er een Koerdische betoging in Brussel.

Gisterenmiddag betoogden zo'n 2.000 Koerden (foto) tegen het bewind van de Turkse president Erdogan. Later op de avond, tussen 20.45 en 21.30 uur, hielden de sympathisanten van de president een tegenbetoging. Daarbij zouden projectielen naar het Koerdisch Instituut gegooid zijn. Het Brusselse parket start een onderzoek.

"Een karavaan van een twintigtal auto's vol mensen die met Turkse vlaggen zwaaiden, kwam naar het Koerdisch Instituut", zegt voorzitter van het instituut Derwich Ferho. Volgens ooggetuigen probeerden ze er in te breken en het gebouw in brand te steken. "Gelukkig lukte dit niet en werd enkel de ruit aan de voorkant van het gebouw beschadigd. De extremistische Turkse aanvallers riepen slogans als "Dood aan de Koerden!"."

Burgemeester wil geen conflict importeren

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, roept vandaag op tot kalmte. Hij veroordeelt de incidenten volledig en vraagt om het buitenlandse conflict niet te importeren.

Volgens Kir is het democratisch om de Turkse president te bekritiseren via een manifestatie. Maar die is volgens hem geleid door een organisatie die internationaal als terroristisch wordt erkend. Hij vraagt alle overheden dan ook om te vermijden dat "organisaties die het terrorisme prijzen" nog defileren door de Brusselse straten.

Kir voegt eraan toe "de woede van het Turkse volk te begrijpen, als je weet van de schade die die organisatie aanricht".

"Het Koerdisch Instituut is in het verleden al meermaals aangevallen en zelfs in brand gestoken", meent voorzitter Ferho. Hij maant de Belgische autoriteiten aan dringend stappen te ondernemen om "deze haatdragende extremisten terecht te wijzen".

Er is voorlopig nog niemand opgepakt.

Meest gelezen