Op de Noordpool is het 20 graden warmer dan normaal

Op de Noordpool is het twintig graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar door een combinatie van weinig ijs en een warme luchtstroom. Er is sprake van een historisch record. Klimatoloog Jan Lenaerts spreekt van een verontrustende evolutie.

De poolwinter is ingezet, de periode waarin de zon niet opkomt in de Noordpoolgebieden. Nu moet het kouder worden zodat het ijs kan groeien en dikker worden. Maar het blijft warm, heel warm. De temperaturen liggen twintig graden hoger dan normaal bij het begin van de poolwinter. Een historisch record. Tegelijkertijd is de hoeveelheid zee-ijs op een dieptepunt.

Jennifer Francis, poolexperte zegt in The Washington Post: "De warmte in het Noordpoolgebied is het resultaat van het samenspel van weinig ijs en warme, vochtige lucht." Jan Lenaerts, klimatoloog van de KU Leuven, noemt het een verontrustende evolutie: "We hebben al een aantal records gezien in de voorbije jaren, maar nu gaat het om een record dat zichzelf in stand houdt.

"Een groot gebied in de Noordpool is zo warm. Het is een interactie die zichzelf versterkt. Door de aanvoer van warme lucht is de temperatuur op de Noordpool sinds deze zomer erg hoog. Daardoor groeit het zee-ijs minder aan, waardoor er meer open oceaanwater is en de temperaturen hoog blijven. Het gevaar is dat eenmaal de interactie tussen de hoge temperaturen en het ijs in gang gezet is, het moeilijk te stoppen is.", zegt Lenaerts. Het weer kan snel omslaan op de Noordpool. Temperaturen kunnen dalen en het ijs kan dikker worden, maar er lijkt toch een tendens voor de komende jaren gezet.

Ook op Twitter uiten wetenschappers hun ongerustheid.

Meest gelezen