Parentale burn-out, een nieuw fenomeen dat vooral moeders velt

Drie tot twaalf procent van de ouders kampt met een zogenoemde parentale burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van de Franstalige universiteit UCL bij vooral vrouwen. Parentale burn-out is emotionele uitputting ondervinden bij het opvoeden van kinderen. Onderzoekster en psychologe Isabelle Roskam noemt de trend ook nieuw: "Vroeger zat de vrouw aan de haard. Nu ambieert ze een carrière, wil ze een goede echtgenote en moeder zijn, én wil ze tijd voor zichzelf. De idealen liggen hoog", legt Roskam aan onze redactie en Het Nieuwsblad uit.

Het onderzoek van de UCL gebeurde online en focuste eerst op "hoe het is om ouder te zijn in de 21e eeuw". Uiteindelijk bleken heel wat ouders, vooral moeders, uitgeblust. Zodanig dat het onderzoek zich begon te richten op de "parentale burn-out" en mensen werden uitgenodigd voor een gesprek. In totaal werden 2.000 mensen bevraagd.

Onderzoekster en psychologe Isabelle Roskam zag drie tot twaalf percent van de ondervraagden lijden aan een aparte vorm van burn-out, te wijten aan kinderen. "Er moet een evenwicht zijn tussen risicofactoren en beschermende factoren, als dat er niet is, kan er een parentale burn-out ontstaan."

Wat zijn de risicofactoren en beschermende factoren?

"Risicofactoren zijn onder meer "moeilijke kinderen", kinderen met een opvliegend karakter of kinderen met leerproblemen. Die veroorzaken extra druk. Maar evengoed speelt het karakter van de ouders mee. Wie gaat voor een erg strenge opvoeding en daarbij zijn kinderen bijvoorbeeld slaat of straft, creëert ook stress. Net zoals ouders die gaan voor een warme opvoeding waarbij ze met het kind onderhandelen. Als er té veel onderhandeld wordt (en je je dus in allerlei bochten wringt, red.), levert dat ook stress op", legt Roskam uit.

Beschermende factoren kunnen de partners zijn. "Als die helpen in de opvoeding kunnen ze de risicofactoren compenseren. Er moet een evenwicht zijn. Dat kan niet als je je alleen voelt in het moeder- of vaderschap", stelt Roskam.

Is dit een nieuw fenomeen?

Is een parentale burn-out wel een nieuw fenomeen? Ouders, kinderen en opvoeding is toch een eeuwenoud gegeven. "Toch wel", zegt Roskam. Recent en nieuw is de focus op het welzijn of het belang van het kind. Het kind staat tegenwoordig centraal. Daar komt de druk van de maatschappij bij.

"Ouders willen allemaal dat hun kinderen het goed doen op school én gelukkig staan in het leven. Ze hebben hoge verwachtingen en idealen", aldus Roskam.

Zij wijst er ook op dat de tijden veranderd zijn voor de vrouw/moeder. "Vroeger zat de vrouw gewoon aan de haard voor de kinderen te zorgen. Nu zijn heel wat vrouwen hoger opgeleid, ambiëren ze een carrière, willen ze een goede echtgenote en moeder zijn, én willen ze nog eens tijd voor zichzelf." Allemaal stresserende factoren waren de ene beter mee kan omgaan dan de andere.

Symptomen van parentale burn-out

  • U bent emotioneel uitgeblust, u voelt zich "op", uitgeput
  • U voelt geen empathie meer voor de kinderen
  • U voelt zich mislukt als ouder

Meest gelezen