R.E.M. niet te spreken over release demo's in deluxe box

De muzikanten van de Amerikaanse band R.E.M. zijn niet te spreken over de release van een nieuwe deluxe editie van hun hitalbum "Out of time". Ze vergelijken de release van de demo's van het album met worsten en wetten. "Niemand wil weten hoe die zijn gemaakt en wat er in zit", zeggen Michael Stipe en Mike Mills in een interview in Londen.

R.E.M. brak in 1991 definitief door bij het brede publiek met hits als "Losing my religion", "Shiny happy people", "Radio song" en "Low". De nummers stonden op het album "Out of time".

Om de 25e verjaardag van de release van het album te vieren, heeft platenfirma Concord Bicycle Music beslist om een speciale box uit te brengen met onder meer een fotoboek van Anton Corbijn, live-opnames en de demo's van het album.

De release van de demo's is een doorn in het oog van zanger Michael Stipe en bassist Mike Mills. In een interviewsessie in Londen zeggen ze dat ze geschokt waren toen bleek dat de demo's ook toegevoegd waren aan de deluxe editie.

Worsten en wetten

Michael Stipe vindt het gruwelijk om zichzelf te horen op de demo's.

"Op de proefopnames hoor je hoe ik me uitsloof om dingen te doen die niet lukken. Je ziet me op mijn meest kwetsbare manier als artiest", aldus Stipe.

Bassist Mike Mills heeft de demo's niet opnieuw beluisterd. "Elke muzikant weet dat demo's verborgen moeten blijven voor een reden. Het zijn net worsten en wetten. Niemand wil weten hoe die gemaakt zijn of wat er in zit", zegt Mills.

AP2008

"Je moet weten wanneer je moet stoppen"

R.E.M. werd begin de jaren 80 opgericht en vergaarde een grote schare fans met hun muziek en hun onafhankelijke koers in de muziekwereld. Hun zesde album "Green" was het eerste dat de band bij een grote platenfirma uitbracht in 1988. "Out of time" van drie jaar later was het grootste commerciële succes van de band.

Vijf jaar geleden maakte de band bekend dat de groep stopgezet wordt. "Een wijze man heeft ooit gezegd: De kunst van een feestje bijwonen, is te weten wanneer het tijd is om op te stappen. We hebben iets buitengewoons opgebouwd samen, maar nu is het tijd om ermee te stoppen", schreef Stipe toen.

Meest gelezen