Raad van Europa: "België moet zonder verwijl minimumdienst gevangenissen invoeren"

België moet "zonder uitstel" wetgeving invoeren die een minimumdienst garandeert in de gevangenissen. Daartoe roept het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) op. Het CPT bezocht enkele Waalse gevangenissen tijdens de recordlange cipiersstaking eerder dit jaar. "De toestand van de gevangenen was onaanvaardbaar", luidt het oordeel.
De gevangenis van Lantin tijdens de staking

In mei en juni dit jaar kreeg ons land af te rekenen met de langste staking ooit in de gevangenissen. Vooral in Wallonië en Brussel legden cipiers wekenlang het werk neer uit protest tegen rationaliseringsplannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De gevangenissen functioneerden toen enkel dankzij inspanningen van gevangenisdirecties, politieagenten en een handvol vrijwilligers uit de welzijnssector. "Maar dat alles was niet voldoende om te verzekeren dat gevangenen in aanvaardbare omstandigheden werden gevangen gehouden", oordeelt het CPT, dat in mei de gevangenissen van Hoei, Ittre en Jamioulx, en een instelling in Paifve bezocht.

Gevangenen zaten de klok rond vast in hun cel, konden zich amper wassen en kregen niet op tijd hun eten. "Maar vooral de toegang tot medische zorg was zorgwekkend", aldus het CPT. "De situatie was zeker problematisch in de psychiatrische afdeling van Jamioulx en bovenal in de instelling van Paifve waar patiënten zonder enige vorm van therapie bleven."

"Zonder uitstel een gegarandeerde minimumdienst"

"Een aantal situaties, zeker in Paifve, kunnen we beschouwen als onmenselijk en mensonterend", aldus het CPT, dat een onderdeel is van de Raad van Europa.

Het Comité roept de Belgische autoriteiten op om onmiddellijk een gegarandeerde minimiumdienst te voorzien in de gevangenissen, "terwijl de rechten en vrijheden van het gevangenispersoneel worden gerespecteerd, in overeenstemming met de Europese mensenrechten".

Tegen het einde van dit jaar zou er in elk geval een wetsontwerp voor het parlement worden gebracht, waarin zo'n minimumdienstverlening wordt voorgesteld. Dat stond overigens ook al in het regeerakkoord. Maar zo'n minimumdienst blijft wel moeilijk liggen bij de vakbonden. Het rapport van de Raad van Europa kan in dat licht een belangrijk argument voor de federale regering zijn.

Meest gelezen