Schilderij David Hockney haalt recordbedrag in New York

Bij Sotheby's in New York is een recordbedrag betaald voor een werk van de Britse schilder David Hockney. Het monumentale landschapsschilderij "Woldgate Woods" haalde op een veiling van hedendaagse kunst maar liefst 11,7 miljoen dollar (10,9 miljoen euro). "Woldgate Woods" is zoals zo vaak bij Hockney gebaseerd op het landschap van Yorkshire, zijn geboortegrond.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nooit eerder haalde een schilderij van Hockney, de pionier van de Britse pop art, zo'n bedrag op een veiling. "Woldgate Woods", geschilderd in herfstkleuren, was voor het laatst te zien in een overzichtstentoonstelling van Hockney in Londen in 2012. Het doek is meer dan drie meter breed en maakt deel uit van een serie waarvoor de schilder inspiratie vond in zijn geboortestreek Yorkshire in het noorden van Engeland.

Het werk is eigenlijk een compositie van zes afzonderlijke doeken. Hockney moest noodgedwongen schilderen op kleine canvassen omdat de trap naar zijn atelier te smal was om grote werken binnen te brengen.

Het vorige record voor een werk van de 79-jarige schilder stond op 7,3 miljoen euro. Hockney is overigens binnenkort weer te bewonderen in Londen. Vanaf februari loopt in Tate Britain een retrospectieve van zijn werk.

Lucratieve veiling

Op de veiling in New York werden gisteren overigens nog enkele andere parels van hedendaagse kunst geveild. Twee abstracte werken van de Duitse schilder Gerhard Richter, "A B, St. James" en "A B Still" die allebei deel uitmaken van zijn Londense schilderijen, haalden samen omgerekend ruim 52 miljoen euro.

Een monumentaal werk van de Amerikaanse schilder Jean-Michel Basquiat, "Brother's sausage", veranderde van eigenaar voor omgerekend 17,4 miljoen euro. Het werk uit 1983 behandelt thema's als vooringenomenheid, ongelijkheid en hebzucht.

Een expressief, titelloos olieschilderij van Willem de Kooning uit 1976-1977 bracht ruim 9,6 miljoen euro op.

Meest gelezen