Sonja Barend, "moeder aller interviewsters", brengt memoires uit

Sonja Barend, een van de grootste Nederlandse televisiepersoonlijkheden van de vorige eeuw, heeft haar memoires neergeschreven. Barend werkte 40 jaar lang voor televisie en genoot destijds grote bekendheid met het naar haar genoemde praatprogramma. Tien jaar geleden stopte ze met televisiemaken. Haar boek "Je ziet mij nooit meer terug" verschijnt in februari.

Naargelang het seizoen veranderde de dag waarop het programma werd uitgezonden. De naam van het programma werd dan ook jaarlijks aangepast, van "Sonja op maandag", naar "Sonja op vrijdag", "Sonja op zaterdag", enz..

"Sonja" was razend populair, ook in Vlaanderen, wegens Barends kordate en laconieke presentatiestijl. Het programma ging elke week live met publiek en schuwde geen enkel taboe en dat leverde meer dan eens spraakmakende tv op. Barend was bijvoorbeeld de eerste die een aidspatiënt interviewde op de Nederlandse tv.

Berucht is ook de aflevering waarbij cabaretière Adelheid Roosen het aan de stok kreeg met auteur en tv-persoonlijkheid Boudewijn Büch (zie onder). Sonja Barend sloot ook steevast het programma af met dezelfde zin: "Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op."

Het boek gaat overigens niet enkel over haar televisiewerk maar ook over de vragen die Barend, van Joodse afkomst, al sinds haar kindertijd achtervolgen. Barend vertelt onder meer over de lotgevallen van haar ouders in de Tweede Wereldoorlog.

Sonja Barend is 76 en verschijnt nog maar zelden in het openbaar. In een zeldzaam interview enige tijd geleden vertelde ze dat haar gezondheid niet al te best is, maar ze gaf geen verdere uitleg.

Meest gelezen