Sven Gatz en Tina Maerevoet openen de Voorleesweek

Vlaams minister van Jeugd en Cultuur Sven Gatz heeft vanmiddag samen met actrice Tina Maerevoet het startschot gegeven van de Voorleesweek. Met dat initiatief wil organisator Iedereen Leest aan jong en oud het belang en de kracht van het voorlezen benadrukken, ook voor kinderen met leesmoeilijkheden.

De Voorleesweek vindt dit jaar plaats van 19 tot 27 november. Dit jaar wil organisator Iedereen Leest tijdens de Voorleesweek extra aandacht besteden aan kinderen met leesmoeilijkheden.

"Voor kinderen die moeite hebben om zelf te lezen, door bijvoorbeeld een visuele beperking of dyslexie, is voorlezen een uitgelezen manier om toch te kunnen genieten van verhalen", zegt woordvoerster Tine Kuypers.

"Kinderen bij wie leren lezen niet zo makkelijk gaat, genieten er vaak des te meer van om ongecompliceerd naar een verhaal te kunnen luisteren."

De "Griezels" van Roald Dahl

In Muntpunt in Brussel namen minister Gatz en actrice Tina Maerevoet, bekend van onder meer "Thuis", vanmiddag tijd om voor te lezen voor een twintigtal kinderen, onder wie ook blinde kinderen.

Ze lazen voor uit "Griezels" van Roald Dahl. "Het was lang geleden dat ik nog eens had voorgelezen, want mijn kinderen zijn intussen allemaal volwassen", zei Gatz achteraf.

"Op deze manier wil ook ik de kinderen duidelijk maken dat je van voorlezen erg kan genieten. En dat geldt zeker en vast ook voor kinderen die niet of minder goed kunnen zien."

"De positieve effecten van voorlezen werden al in verscheidene onderzoeken aangetoond", voegt Tine Kuypers er aan toe. "Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en woordenschat, heeft een positief effect op de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen, het prikkelt hun fantasie en zorgt voor een fijn moment van rust en samenzijn."

Koningin Mathilde leest mee

In het kader van de Voorleesweek organiseren de drie ouderkoepels GO! ouders, de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO) en de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV) Voorleesdagen voor ouders op school.

Deze Voorleesdagen vinden plaats in de week van 21 tot en met 25 november. In heel Vlaanderen nodigen ouderwerkingen en scholen de (groot)ouders uit om te komen voorlezen.

Op dinsdag 22 november leest koningin Mathilde voor aan het derde leerjaar van basisschool De Kleine Wereld in Asse. Aansluitend voert ze er een gesprek rond leesplezier en leesmoeilijkheden met een aantal experten en ervaringsdeskundigen.

Meest gelezen