Terminaal zieke tiener mag haar lichaam laten invriezen beslist rechter

Een Brits meisje van 14 jaar oud heeft vlak voor haar dood een historische rechtszaak gewonnen. Van de rechter mag ze haar lichaam laten cryoniseren, zodat het later weer tot leven kan worden gewekt als er een behandeling is voor haar ziekte.
VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De zaak kwam voor de rechtbank, omdat beide ouders het niet eens raakten over wat er met het lichaam van het meisje moest gebeuren na haar dood. Haar moeder steunde haar in haar wens om haar lichaam te laten cryoniseren, maar haar vader was ertegen.

Het meisje leed aan een zeldzame vorm van kanker. Ondertussen is ze overleden en is haar lichaam naar de Verenigde Staten gebracht waar het zal worden bewaard. Vandaag werden de details over de rechtszaak bekendgemaakt.

Geen garantie

De tiener onderzocht de mogelijkheden van cryonisme tijdens de laatste maanden van haar leven. Met de techniek wordt een lichaam dat klinisch dood is, dus waarvan de hersenen nog niet aangetast zijn, op een bepaalde manier ingevroren, zodat het op termijn weer zou kunnen worden ontdooid en tot leven gewekt. Er is echter geen garantie dat dit ooit mogelijk zal zijn.

Eens het lichaam behandeld is, wordt het bewaard in een cilinder die gevuld is met vloeibare stikstof. Die moet geregeld worden aangevuld. De hele procedure kost zo'n 40.000 euro.

Het meisje schreef een brief aan de rechter waarom ze deze techniek wilde laten toepassen. Ze zei dat ze langer wilde leven en niet onder de grond begraven wilde worden.

De brief van het meisje aan de rechter

Ik ben gevraagd om uit te leggen waarom ik dit ongewone ding wil doen.

Ik ben nog maar 14 jaar oud en ik wil niet sterven, maar ik weet dat ik zal sterven.

Ik denk dat gecryoniseerd worden mij de kans zal geven om genezen te worden en opnieuw wakker te worden - zelf binnen honderd jaar tijd.

Ik wil niet onder de grond begraven worden.

Ik wil leven en langer leven en ik denk dat ze in de toekomst misschien een behandeling gaan vinden voor mijn kanker en me weer kunnen wekken.

Ik wil deze kans krijgen.

Dit is mijn wens.

Uitzichtloze situatie

De rechter zei dat het voor het eerst was dat een dergelijke zaak in Groot-Brittannië voor de rechter kwam en wellicht ook wereldwijd.

De ouders van het meisje waren gescheiden en ze had al zes jaar geen contact gehad met haar vader toen ze ziek werd. Haar vader was niet te vinden voor cryonisme.

"Zelfs als de behandeling succesvol is en ze over 200 jaar weer tot leven gewekt wordt, kan het zijn dat ze geen familieleden meer vindt en zich niets meer herinnert. Ze kan in een uitzichtloze situatie terechtkomen, aangezien ze nog maar 14 jaar oud is en zal ontwaken in de Verenigde Staten", verklaarde de vader.

Achteraf draaide hij wel bij en vroeg hij om haar lichaam te mogen zien na haar dood, maar dat weigerde het meisje.

Het meisje stierf in oktober, wetende dat haar lichaam bewaard zou worden. Maar de rechter zegt aan BBC dat het niet zeker is of het lichaam op de correcte manier geprepareerd werd voor het cryoniseren. Dat gebeurde door een groep van vrijwilligers in Groot-Brittannië. Ondertussen is het lichaam overgebracht naar de Verenigde Staten waar het opgeslagen zal worden.

Meest gelezen