Trixie Whitley over Trump: “New York is nog steeds in diepe rouw”

Artieste Trixie Whitley is half Belgische-half Amerikaanse. Ze heeft vorige week zelf gestemd bij de presidentsverkiezingen, vanuit haar thuisbasis New York. “Een stem tégen Trump”, benadrukt Whitley, die het in de Amerikaanse samenleving – en op wereldvlak – grondig scheef ziet lopen. “Het stuitende gebrek aan empathie en respect van mensen voor elkaar vind ik verontrustend.”
YMDI

Whitley woont en werkt al enkele jaren in “the big Apple”. De thuisbasis van zowel Clinton als Trump, wiens overwinning “voor iedereen in de States als een verrassing uit de lucht is gevallen”, steekt ze van wal. Whitley is zelf ook naar de stembus getrokken. “Ik heb met een steen in de maag voor Hillary gekozen, een pure tegenstem. Want ik ben al van bij de start van de campagne een grote fan van Bernie Sanders”, vertelt ze.

(lees verder onder de video)

De positieve kant van collectieve rouw

Dat de overwinning van Trump is ingeslagen als een bom voelt Whitley nog elke dag. New York is in diepe rouw, al is dat volgens haar niet louter negatief.

"Onderschat niet hoe hard Amerikanen snakken naar verandering"

Een politiek beest is Whitley allerminst, al jaagt ze zich naar eigen zeggen “gigantisch op in het systeem”, waar ze relatief weinig vertrouwen in heeft, ook los van de controversiële figuur Trump. In haar nabije omgeving heeft ze mensen massaal zien afhaken. “Het zit écht diep. Amerikanen hebben geen hoop of vertrouwen meer in de politiek. Wat ik kan begrijpen, want het systeem op zich is niet constructief, laat staan zuiver op de graat. Daarom zijn veel mensen simpelweg niet gaan stemmen. Dat grootschalige cynisme heeft Trump president gemaakt,” zucht ze.

Anderzijds heeft ook Hillary’s “vrouw zijn” een rol gespeeld. Dat een vrouwelijke president anno 2017 “niet enkel in de VS trouwens” nog steeds moeilijk ligt: dat ligt volgens Whitley aan beide geslachten.

De winst van Trump zaait wereldwijd ongerustheid, ook bij Whitley. “De rode draad die ik onder meer in de Trumpverkiezing zie, is dat mensen weinig respect en medeleven voor elkaar hebben. Het loopt fout bij die absolute basiswaarden. Dát is de kern van het probleem, en deze verkiezingsuitslag”, zegt Whitley fel.

“Er gebeuren overal ter wereld destructieve dingen, die ons niet lijken te raken. De wereld waarin we leven is klein tegenover het grote geheel. We moeten leren onze eigen bubbel te doorprikken, openminded zijn. Want als je ziet wat er in de wereld gebeurt, dan is de huidige situatie gevaarlijk én dreigend voor de mens als species. We ontkennen bijvoorbeeld altijd wat we onze planeet hebben aangedaan. Dat maakt me triest (zucht)."

"Dochter empatisch én kritisch opvoeden"

Somber ziet Whitley de toekomst met president Trump niet in, al is er volgens haar wel “veel werk aan de winkel om ons collectief bewustzijn te helen”. In dat opzicht voelt ze een grote verantwoordelijkheid tegenover haar 10 maanden oude dochter Phoenix.

Verhuizen?

Hoewel veel artiesten tijdens de verkiezingscampagne dure eden zwoeren dat ze zouden verhuizen bij winst voor Trump, gaat Whitley daar niet zo ver in. Al heeft de gedachte wel even door haar hoofd gespookt.

“Ik ben half-Amerikaanse, en ik heb het grootste deel van mijn leven effectief in de States gewoond. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me daar voor altijd zou settlen. In België trouwens ook niet. Ik voel me op verschillende plekken thuis en ik sta altijd open voor verandering”, benadrukt ze. “Maar ik zie me New York niet meteen achterlaten. Het is een bruisende metropool, met veel artiesten en mensen die outside the box denken en leven. Daar haal ik geweldig veel inspiratie uit. En uit deze verkiezingen ook, want het beroert mensen wereldwijd.”

Ook de familie Whitley is politiek verdeeld

Volgende week staat met “Thanksgiving” een van de belangrijkste Amerikaanse feestdagen op de kalender. Een moment waarop families samenkomen en hun dankbaarheid betuigen. De recente verkiezingen strooien echter over heel de VS roet in het eten, ook bij de Whitleys thuis. Trixie is zelf niet welkom op het familiefeest, zo vertelde ze gisteren op Radio 1. Haar Texaanse grootvader, die voor Trump heeft gestemd, vindt haar progressief. “Ik ben volledig verbannen. Door het politieke klimaat hebben we elkaar het laatste anderhalf jaar niet meer gesproken”, aldus Whitley.

YMDI

Meest gelezen