Trump kiest voor ultrarechtse en conservatieve ministers

Donald Trump heeft een aantal nieuwe posten in zijn administratie ingevuld. Zo zou Jeff Sessions, een conservatieve senator uit Alabama, de volgende minister van Justitie worden. In 1986 werd zijn benoeming tot federaal rechter verworpen door het Congres, omdat hij racistische uitspraken gedaan zou hebben.

Jeff Sessions is gevraagd als minister van Justitie in het Trump-kabinet. Sessions stond als adviseur dicht bij Trump tijdens diens campagne. Hij staat gekend als een zeer rechtse politicus, die sterk gekant is tegen immigratie. Trump noemt Sessions een "juridische geest van wereldklasse, die bewonderd wordt door juristen."

Beschuldigingen van racisme

De benoeming van Sessions is controversieel te noemen. In 1986 werd hij door toenmalig president Ronald Reagan genomineerd tot federaal rechter, maar zijn nominatie werd geweigerd door de Senaat, wegens vermeende racistische uitlatingen en acties.

Voormalige collega's beschuldigden hem ervan dat hij de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging, "on-Amerikaans" en "communistisch geïnspireerd" noemde. Thomas Figures, een Afro-Amerikaanse procureur getuigde dat Sessions hem aangesproken had met "boy", een term die als racistisch ervaren wordt. Bovendien zou Sessions verklaard hebben dat de Ku Klux Klan "oké" was tot hij erachter kwam dat "ze marihuana rookten". Hij deed die beschuldiging later af als een grap.

Michael Flynn als veiligheidsadviseur

Intussen zou oud-generaal Michael Flynn de functie van nationale veiligheidsadviseur aanvaard hebben. Trump zegt dat hij verheugd is om "Flynn aan zijn zijde te hebben in de strijd om radicaal islamitisch terrorisme te verslaan". Net als Sessions is ook de 57-jarige Flynn niet onbesproken. Hij staat geregistreerd als Democratische kiezer, maar is een felle Trumpaanhanger.

Van 2012 tot 2014 stond hij aan het hoofd van de Defence Intelligence Agency (DIA), de militaire inlichtingendiensten. Nadien heeft hij meerdere keren felle kritiek geuit op het beleid van president Obama. Hij zei onder meer dat het beleid van Obama in het Midden-Oosten te slap is en dat Obama niet genoeg optreedt tegen terreurgroep IS.

Hij staat bekend om zijn anti-islamstandpunten. Zo noemde hij de islam ooit een "kanker" en een "politieke ideologie die zich verbergt achter een religie". Net als Trump wil Flynn de banden met Rusland aanhalen en de Iraanse nucleaire overeenkomst heronderhandelen.

Mike Pompeo: nieuwe directeur CIA

De nieuwe directeur van de inlichtingendienst CIA zou de conservatieve Republikein Mike Pompeo worden. Hij werd door Trump voorgedragen. Tijdens de voorverkiezingen steunde hij eerst de Republikeinse kandidaat Marco Rubio, een van Trumps rivalen, maar na diens nominatie schaarde Pompeo zich achter Trump. In een verklaring laat Trump weten dat Pompeo een "briljante en onverbiddelijke leider" zal zijn.

Hij is lid van de conservatieve Tea Party en de wapenlobby NRA. De Republikein heeft een uitgesproken mening over abortus, waar hij tegen is, behalve wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Hij stemde tegen de vernieuwing van de Violence Against Women Act en verzette zich tegen de sluiting van Guantanamo Bay. Na een bezoek in 2013 zei hij dat het leek dat de gevangenen, die in hongerstaking waren, "verdikt" waren.

Mitt Romney als minister van Buitenlandse Zaken?

Gisteren raakte ook al bekend dat Trump aan Mitt Romney denkt als minister van Buitenlandse Zaken. De twee zullen dit weekend een ontmoeting hebben. De keuze voor Romney zou opmerkelijk zijn aangezien die zich tijdens deze verkiezingscampagne ontpopte tot een van de felste critici van Trump. Hij verweet hem onder andere "racistisch", "seksistisch" en "vooringenomen" te zijn. Ook beweerde hij dat er in de belastingsaangiften van Trump een "bom" verborgen was. Trump van zijn kant noemde de presidentskandidaat uit 2012 "een bedrieger". Niet alleen Mitt Romney wordt genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken, ook de naam van Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York, doet de ronde.

Meest gelezen