Trump koopt fraudezaak af voor 25 miljoen dollar

Donald Trump gaat 25 miljoen dollar betalen aan oud-studenten van zijn voormalige "Trump University", om een einde te maken aan de gerechtelijke procedures tegen hem. Dat is opmerkelijk, omdat de pas tot president verkozen Republikein lange tijd een schikking weigerde.

De schikking maakt een einde aan drie gerechtelijke procedures die tegen de "Trump University" waren ingesteld. Nochtans zei de Republikein maandenlang dat hij klaar was om naar de rechtbank te gaan, om zijn onschuld te bewijzen. "De Trump-universiteit heeft een tevredenheidspercentage van 98 procent. Ik had een minnelijke schikking kunnen treffen, maar uit principe doe ik dat niet", zo tweette hij begin dit jaar nog.

Oud-studenten van de "Trump University" startten twee groepsvorderingen tegen de vastgoedmagnaat. Ze voelden zich bedrogen, omdat ze 35.000 dollar betaalden om vastgoedgeheimen van Trump te leren, terwijl de school niet geaccrediteerd was. Volgens de studenten had Trump, die 92 procent van de universiteit bezit, controle over alle grote beslissingen. Trump heeft dat altijd ontkend, en verklaarde dat hij mensen in dienst had om de universiteit te leiden. Door de schikking zullen meer dan 6.000 oud-studenten worden gecompenseerd.

De New Yorkse procureur Eric Schneiderman startte in 2013 een zaak, omdat de universiteit de "hardwerkende New Yorkers had opgelicht". Trump gaat volgens Schneiderman een boete van een miljoen dollar betalen aan New York, omdat hij de onderwijswetten van de staat overtrad.

Tijdens zijn campagne haalde Trump verschillende keren uit naar rechter Gonzalo Curiel die zich bezighield met de groepsvorderingen. Zo zei hij in juni nog dat hij partijdig was omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft, een uitspraak die tot veel ophef leidde.

Meest gelezen