Turks wetsvoorstel laat verkrachters met slachtoffers trouwen

Leden van de regeringspartij AKP hebben een controversieel wetsvoorstel ingediend. Daardoor kunnen verkrachters onder bepaalde voorwaarden met hun minderjarig slachtoffer trouwen. Het voorstel overleefde al een eerste stemmingsronde.

Als het voorstel erdoor komt, kunnen verkrachters onder bepaalde voorwaarden met hun slachtoffer trouwen om zo de straf te ontlopen die hen boven het hoofd hangt.

De wet zou van toepassing zijn op gevallen van seksueel misbruik op minderjarigen die voor 16 november 2016 plaatsvonden. Er mag geen geweld of dreiging zijn gebruikt of tegen de wil van het kind zijn gehandeld. In totaal zou het wetsvoorstel een oplossing bieden voor ongeveer 3.000 mannen.

Tegenwind van vrouwenrechtenbeweging

Het voorstel krijgt heel wat kritiek vanuit de oppositie en van vrouwenrechtenverenigingen. Zij vinden dat de nieuwe regeling zou neerkomen op amnestie voor een zwaar misdrijf.

Daarnaast vrezen ze dat de nieuwe wet gebruikt zal worden om huwelijken af te dwingen. In Turkije zijn huwelijken met -18-jarigen verboden. Enkel met de toestemming van een rechter mag een tiener ouder dan 16 er trouwen.

Premier Binali Yildirim zegt dat het niet om verdoken amnestie gaat. De wet heeft volgens hem als doel om "de familie te beschermen" en buitenechtelijke kinderen tegen te gaan.

Meest gelezen