Volkswagen schrapt wereldwijd 30.000 banen

Volkswagen gaat de komende jaren wereldwijd 30.000 banen schrappen, waarvan 23.000 in Duitsland. Dat heeft de top van de autofabrikant bevestigd na de geruchten in de Duitse pers. Tegelijkertijd komen er extra investeringen in zelfrijdende en elektrische auto's.

Het management van Volkswagen heeft afgelopen woensdag een zogenoemd toekomstpact afgesloten met de vakbonden na maanden onderhandelen. "Er is dringend verandering nodig", zei topman Herbert Diess. Hij verwees naar de inhaalbeweging die de autofabrikant moet maken op vlak van digitalisering en de omslag naar elektrische auto's. En dan zijn er nog de hoge kosten na het dieselschandaal. 

Concreet zal de autofabrikant tot 2020 elk jaar 3,7 miljard euro besparen. Daarbij worden wereldwijd 30.000 banen geschrapt, waaronder 23.000 in Duitsland. Waar de 7.000 andere banen zullen verdwijnen, is nog niet duidelijk. De topman benadrukt wel dat er geen naakte ontslagen zullen vallen, maar dat er zal worden gekozen voor natuurlijke afvloeiingen en vervroegde pensionering.

Het management belooft tegelijkertijd wel om 3,5 miljard euro te investeren in elektrische en zelfrijdende auto's. Daarvoor worden 9.000 nieuwe werknemers aangenomen, vooral in hoofdzetel Wolfsburg. 

Hoewel het dus nog niet duidelijk is of ook in ons land banen verdwijnen, vrezen de vakbonden van Audi Brussel - een onderdeel van Volkswagen - nog niet. Zij benadrukken dat ze iedereen nodig hebben om aan een nieuw elektrisch model te werken.

Dieselschandaal

Vorig jaar kwam Volkswagen uitgebreid in het nieuws na het dieselschandaal. Toen kwam aan het licht dat de autobouwer in de Verenigde Staten met de software van honderdduizenden auto's had geknoeid om de uitstoot van schadelijke stoffen te verdoezelen.

Later gaf Volkswagen toe dat het wereldwijd om zo'n 11 miljoen auto's ging. Door het schandaal zit het bedrijf met een huizenhoge schuldenlast, door boetes en aanpassingen van auto's.

Meest gelezen