Wijnegem legt beslag op huizen van Optima-top: "We zijn belogen en bedrogen"

De Antwerpse gemeente Wijnegem, die miljoenen verloor door het faillissement van Optima Bank, heeft bewarend beslag laten leggen op de huizen van de ex-toplui van het bedrijf. "Ze hebben ons echt belogen en bedrogen", zegt burgemeester Ivo Wynants (N-VA).
Burgemeester Ivo Wynants van Wijnegem.

In het najaar van 2015 belegde Wijnegem een bedrag van 3,1 miljoen euro bij Optima. "Maar ze mochten toen geen geld meer ophalen bij de gemeentes, en hebben dat toch gedaan", zegt Wynants. Bij het faillissement van de bank verloor Wijnegem het geld.

Daarom besliste de gemeente om de toenmalige bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het verlies, en heeft bewarend beslag laten leggen op hun huizen. Dat houdt in dat de betrokken negen vroegere directieleden hun eigendommen voorlopig niet mogen verkopen.

Volgens burgemeester Wynants is het geen overdreven maatregel. "Ze hebben ons echt belogen en bedrogen. Daarom vinden we het verantwoord dat we die mensen verantwoordelijk stellen voor hun daden, en dat we langs deze weg ons geld kunnen terugkrijgen."

Later kan een rechter eventueel beslissen om de huizen te laten verkopen, en met dat geld de gemeente Wijnegem terug te betalen. Op 29 november doet de rechtbank van koophandel in Gent een uitspraak in deze zaak.

Luc Van den Bossche geviseerd door curatoren

Luc Van den Bossche, ex-CEO van Optima Bank, ontsnapt aan de procedure van Wijnegem, omdat hij op 1 januari 2015 niet langer bestuurder was bij de bank, maar naar de vastgoedmaatschappij overstapte.

Hij wordt wel, samen met iedereen die in 2014 nog Optima-bestuurder was, door de curatoren voor de rechtbank gevorderd in een procedure tussen hen en Benedicte Schumacher, de echtgenote van Jeroen Piqueur.

Ze riskeren persoonlijk te zullen moeten opdraaien voor de garantiestelling van 20 miljoen euro waartoe Jeroen Piqueur zich verbonden had "voor een goede afwikkeling" van Optima Bank

Meest gelezen