Zijn Reynders en Vanackere ook benaderd in Kazachgate?

Het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express heeft de hand kunnen leggen op een mail uit 2011 uit de entourage van de Franse president Nicolas Sarkozy waarin het Elysée een stand van zaken krijgt over de oplossing voor de zakenman Patokh Chodiev. In de mail wordt vermeld dat Armand De Decker niet alleen contact had gezocht met de minister van Justitie Stefaan Declerck, maar ook met minister van Financiën Didier Reynders en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. De hele zaak staat bekend als Kazachgate.

Kazachgate blijft de gemoederen beroeren in de Franstalige media in België. De zaak bracht MR-politicus Armand De Decker de afgelopen dagen in verlegenheid omdat er sterke aanwijzingen zijn dat De Decker zijn invloed in 2011 aangewend heeft om de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev uit de cel te houden.

Chodiev werd in België beschuldigd van valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. De miljardair was een van de spilfiguren in een grote zakendeal tussen Frankrijk en Kazachstan. Armand De Decker werd door een Franse advocate ingeschakeld om Chodiev te helpen.

Uiteindelijk kon Chodiev zijn straf afkopen na een aanpassing van de wet op de minnelijke schikking, die door De Decker mee gefaciliteerd zou zijn. De afgelopen week bevestigde toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck dat hij in die tijd benaderd werd door Armand De Decker.

Was er ook contact met Reynders en Vanackere?

Het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express publiceert vandaag een mail uit de entourage van toenmalig president Nicolas Sarkozy van 19 juni 2011 waarin wordt gemeld dat Chodiev niet langer vervolgd wordt in België.

In de mail staat te lezen dat de zaak opgelost is door een wetswijziging die Armand De Decker mogelijk heeft gemaakt. "Om de zaak op te lossen heeft Armand De Decker drie ministers "gesensibiliseerd": de minister van Justitie (De Clerck), de minister van Financiën (Didier Reynders) en de minister van Buitenlands Zaken (Steven Vanackere).

Le Vif meldt dat Reynders en Vanackere voor het eerst in het dossier vernoemd worden. Het is wel niet duidelijk wat de mogelijke contacten tussen De Decker en de ministers waren.

Didier Reynders en Steven Vanackere waren niet bereikbaar voor commentaar over hun mogelijk "contact" met De Decker in verband met Kazachgate.

De mail die Le Vif gepubliceerd heeft

Meest gelezen