"Brusselse regering knijpt deze luchthaven stilletjes dood"

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, is niet te spreken over de geluidsboetes die het Brussels Gewest aan de luchtvaartmaatschappijen wil opleggen vanaf 2017. Ook het getalm rond de federale vliegwet zint Feist evenmin. Dat zegt hij in De Tijd, De Morgen en Het Nieuwsblad.

Feist begrijpt niet dat de uitbreidingsplannen voor de luchthaven in Zaventem zo veel protest uitlokken. "In veel landen zouden mensen applaudisseren voor een uitbreidingsplan. In België niet. Hier is alles rond de luchthaven zo emotioneel geladen dat elke beslissing een probleem is. Dat frustreert mij", zegt hij daarover.

Dat het Brussels Gewest los daarvan beslist heeft om de tolerantiemarge voor geluidsnormen boven de hoofdstad op te schorten, doet de CEO van Brussels Airport helemaal steigeren. Hierdoor zullen luchtvaartmaatschappijen die vanaf 2017 de geluidsnormen ook maar licht overschrijden, beboet worden. Volgens Feist zullen bepaalde maatschappijen de luchthaven van Zaventem op termijn de rug toekeren. "De Brusselse regering knijpt deze luchthaven stilletjes dood."

Daarnaast verhoogt Feist ook de druk op de federale regering om eindelijk de vliegwet goed te keuren. "Dit is hoogdringend", waarschuwt de CEO. "Ik spreek over een kwestie van weken."

Meest gelezen