"Mijn regering hangt sterker samen dan drama queens beweren"

Het gekibbel tussen de regeringspartijen zijn een teken dat de regering-Michel werk maakt van hervormingen. Dat zegt premier Michel in een interview in Het Laatste Nieuws. "Schijn bedriegt: de cohesie in de ploeg is groot. Ze hangt sterker samen dan alle drama queens beweren."
De regering Michel bij hun eedaflegging

Het boerkini-verbod, een meerwaardebelasting met al dan niet een vennootschapsbelasting. Het lijkt of de regeringspartijen MR, Open VLD maar vooral CD&V en N-VA er maar niet genoeg van krijgen om het grondig oneens te zijn. "Men maakt daar een karikatuur van. Politiek theater", zegt Michel. "Ik zeg u: de vier partijen, ook CD&V en N-VA, engageren zich om tot de laatste dag constructief samen te werken."

Die discussies zijn onvermijdelijk aan de hervormingsplannen van de Zweedse coalitie. "Weet u hoe u discussies kunt vermijden? Door als regering op veilig te spelen en niet te hervormen. Maar dat is onze keuze niet. Wij willen dit land diepgaand hervormen (...) Dat doe je niet zonder af en toe stevig van mening te verschillen. Maar deze regering kan die discussies aan. De samenhang is groot", aldus de premier. "Als je de media elke dag volgt, dan zou je kunnen denken dat we ons in een permanente crisette bevinden. Maar dat klopt natuurlijk niet."

Die samenhang zal nodig zijn, want volgens Michel liggen er nog drie grote dossiers op tafel: de verlaging van de bedrijfsbelasting, een meerwaardebelasting op aandelen en de activering van het spaargeld. Al laat hij zich in deze naar eigen zeggen "niet tot ultimatums verleiden"

En de verhuizing van Kris Peeters?

Over de verhuis van CD&V-vicepremier Kris Peeters naar Antwerpen om daar in 2018 deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, reageert Michel met de glimlach. Op de vraag "of zijn regering dit zal overleven" repliceert hij "schrijf maar: lacht luid. Het is toch niet omdat Kris Peeters straks van thuisadres verandert dat de federale regering vanaf nu geen beslissingen meer zal nemen?"

"Niet verbaasd over winst Trump"

In het interview bekent Michel ook niet verbaasd te zijn dat Donald Trump zich een weg naar het Witte Huis heeft kunnen banen. "De peilingen hebben andermaal hun nut bewezen: als je gelooft in het omgekeerde van wat ze voorspellen, kom je veelal dicht in de buurt van de waarheid. Ik wist dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden."

Trump moet nu dan ook de kans krijgen om aan de slag te gaan. "Als oprechte democraat moet je aanvaarden dat die democratie soms tot een ander resultaat leidt dan je persoonlijke voorkeur. De verkiezing van Trump is een belangrijk nieuw feit, net als de Brexit. Beide hebben de wereld een stukje onvoorspelbaarder gemaakt."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen