Aartsbisschop Jozef De Kesel is nu ook kardinaal

Aartsbisschop Jozef De Kesel is door paus Franciscus "gecreëerd" als kardinaal. Tijdens een officiële misviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft De Kesel zijn rode kardinaalsoutfit in ontvangst genomen. In totaal heeft paus Franciscus vandaag 17 nieuwe kardinalen aangeduid.

Bij de creatie tot kardinaal horen enkele rituelen. "De kersverse kardinalen spreken allemaal samen een plechtige tekst uit in het Kerklatijn. Ze hebben voor het eerst hun vermiljoenrood kleed aan", legt Vaticaanwatcher Peter Decroubele uit.

"Daarna gaan ze één voor één tot bij paus Franciscus. Ze knielen voor hem en krijgen daar hun rode keppel, bijhorend hoofddeksel en een ring. Bij de creatie tot kardinaal hoort ook een pauselijke bul (zie foto onderaan) die de nieuwe functie bekrachtigt. Ze krijgen ook een van de kerken in Rome toegewezen."

De Kesel knielt voor de paus

De Kesel is de 14e kardinaal in de geschiedenis van ons land. Hij blijft aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel. Het enige wat verandert, is dat hij nu ook officieel adviseur wordt van Paus Franciscus. De Kesel (69) is één van de 13 kardinalen die een zitje krijgt in het conclaaf, omdat hij jonger is dan 80 jaar. Als er een nieuwe paus moet worden gekozen, kan hij daar mee over beslissen.

Achteraf zei De Kesel dat hij zeer onder de indruk was van de ceremonie. "Dat doet u wel iets, zeker in dat kader. Voor mij is het iets dat ik nooit gedacht had en dat je dan beleeft. Ik ben dankbaar en diep blij, al schrik ik wel van de verantwoordelijkheid, want het maakt het allemaal niet gemakkelijker", aldus de nieuwe kardinaal.

Ons land telt nu twee kardinalen. Naast De Kesel is en blijft ook gewezen aartsbisschop Godfried Danneels (83) kardinaal, al neemt hij als 80-plusser niet langer deel aan het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.

André Vermeulen: "Fransiscus wil een echte wereldkerk"

Bekijk: portret van de nieuwe kardinaal

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Met politici op de foto

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) waren ook bij de plechtigheid. Bourgeois zette daarna deze foto's op Twitter.

Meest gelezen