Boze brief van Lennon geveild voor 28.000 euro

Een boze brief van John Lennon, gericht aan Paul McCartney en diens vrouw Linda, is verkocht voor 30.000 dollar (of ruim 28.000 euro). Lennon schreef hem nadat de Beatles uit elkaar gingen. In de brief, die twee pagina's lang is, bekritiseert Lennon de manier waarop het koppel met hem en zijn vrouw Yoko Ono omgaat.

In de eerste paragraaf refereert Lennon naar een brief die hij eerder had gekregen. Hij vraagt zich af "welke opvliegende fan van middelbare leeftijd zoiets schreef." Hij vervolgt: "Ik weerstond de drang om naar de laatste pagina te kijken -ik bleef me afvragen wie het was - Queenie? Stuart's moeder? - De vrouw van Clive Epstein? - Alan Williams? - Het is Linda!" Verderop bekritiseert Lennon de manier waarop de McCartneys hem en Yoko Ono behandelen. Volgens hem leed Ono hevig onder het gedrag van - wat hij sarcastisch omschrijft - zijn "vriendelijke onzelfzuchtige vrienden". De toon in de hele brief is giftig. Zo zegt Lennon: "Linda, als het je niet kan schelen wat ik zeg, zwijg dan! Laat Paul schrijven." Op bepaalde plaatsen heeft hij zelfs handgeschreven opmerkingen aan de getypte brief toegevoegd.

De brief zou een antwoord zijn op Linda's kritiek over het feit dat Lennon zijn vertrek uit de Beatles niet publiekelijk aangekondigd had. Op die beschuldigingen antwoordde Lennon dat McCartney en de toenmalige manager Allen Klein hem gevraagd hadden om het nieuws stil te houden omdat het "de Beatles zou beschadigen". Hij eindigt de brief met "Dat god je mag helpen, Paul", in hoofdletters.

Het veilinghuis vermoedt dat Lennon de giftige brief rond 1971 schreef, een jaar nadat de groep splitste. De correspondentie bewijst volgens het veilinghuis "de intense rivaliteit tussen de twee mannen in de maanden en zelfs jaren na de split van de Beatles." De koper is een anonieme verzamelaar uit Dallas.

Meest gelezen