Brief aan mijn kleinkinderen: "Ben gekwetst en geschokt" - Wivina Demeester

In een emotionele opwelling schreef ex-minister Wivina Demeester (CD&V) een brief aan haar zes kleinkinderen. Als vrouw en als politica is ze geschokt door de verkiezing van Donald Trump. Ze vraagt haar kleinkinderen om te blijven van gedachten te wisselen, van mening te kunnen verschillen met jullie vrienden.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Wivina Demeester-De Meyer was jarenlang een boegbeeld van de CD&V en is voormalig minister. Ze heeft 6 kleinkinderen die studeren in Seattle, San Diego, Gent en Etterbeek.

"De kiezer heeft altijd gelijk", een fundamentele basis van de democratie. Voor een echte democraat in hart en nieren is dat heilig. Met de verkiezingsuitslag in de VS heeft deze overtuiging een serieuze deuk gekregen.

Wat deed de president elect?

Hij loog, hij bedroog, hij beledigde ongeveer iedereen, hij wil geen islamgelovigen meer binnen laten in zijn land, hij beledigde vrouwen, hij heeft geen echt programma, hij gooide met modder, hij deed beloftes die hij niet kan waarmaken, hij ging nooit in echt debat met zijn tegenstander en hij dreigde ermee haar in de gevangenis te zetten...

... en toch hij krijgt een wereld-top-job.

Kan zo iemand een rolmodel zijn voor jongeren zijn?

Nee toch?

Intussen blijft de onrust over deze verkiezing bestaan. Durven we hopen dat 'de kleren de keizer maken', zelfs al houden we niet van zijn kleren, nog minder van zijn gedragingen. Is het zoals met de beurzen, die zich zo rap herstellen, alle specialisten ten spijt? Wie vertrouwt dit alles nog?

Jongeren in de VS uiten intussen een vredig protest, met een beweging voor ‘impeachment’ en om het kiessysteem te veranderen, want Hilary Clinton had meer stemmen dan Trump.

Was de kiezer voldoende geïnformeerd? Welke rol heeft de media hierin gespeeld? Ik was geschokt toen ik bij ons een Amerika-watcher van de VRT, hoorde zeggen dat hij als journalist en dus vanuit media oogpunt Trump verkoos. Inderdaad we werden de laatste weken overspoeld met Trump-watchen, niet met Amerika-watchen. De show is belangrijker dan de informatie.

Ik ben gekwetst en geschokt als vrouw en als politica. Ik wil een betere samenleving voor alle mensen. Vrouwen en mannen, hetero's en holibi’s, blanken en zwarten, gelovigen en niet gelovigen, personen met en zonder beperking, jongeren en ouderen, ....vooral met respect voor elke persoon, omdat elke persoon uniek is en respect verdient in deze uniciteit. Dat is de basis van het personalisme.

Politici krijgen het gezag, niet de macht, maar wel de kracht van de mensen om een beleid uit te stippelen. Elke dag luisteren naar mensen uit alle geledingen, luisteren naar hun verhalen, geduldig en grondig analyseren, de verhalen toetsen aan cijfers en wetenschappelijke studies en dan niet aarzelen om de nodige en de juiste maatregelen te treffen en beslissingen te nemen met het oog op een rechtvaardiger en socialer samenleving.

30 jaar droeg ik verantwoordelijkheid en ik probeerde er steeds voor te zorgen niet in het cocon van het establishment verstrikt te raken.

Blijven de gewone dingen doen, elke dag nadenken over hoe we zorgzaam kunnen omgaan met mens en milieu. Met deze president elect geloof ik er niet in.

Ik blijf dromen van een mooie toekomst voor jullie, een toekomst in een wereld als 'Utopia' van Thomas More, een wereld waarin mannen en vrouwen 6 uur werken per dag, meer aandacht is voor elke persoon, waar geen armen en bedelaars zijn, en waar verschillende godsdiensten naast elkaar bestaan, waar ruimte is voor cultuur en wetenschap.

Utopia lezen

Thomas More schreef 500 jaar geleden een blauwdruk voor een perfecte samenleving. Echt eens lezen, om over van gedachten te wisselen. Want dat hoop ik, dat jullie kunnen blijven van gedachten wisselen, van mening kunnen verschillen met jullie vrienden, tegenspraak kunnen organiseren met respect voor elkaar. Ik hoop dat jullie generatie daarin lukt.

Het wondere van Utopia is dat het veel sociale en economische, ja zelfs ethische ideeën bevat die eigentijds overkomen.

Meest gelezen