Eerste “The grand tour” heeft meteen een Belgisch randje

De eerste aflevering van“The grand tour”, het nieuwe en langverwachte autoprogramma van Jeremy Clarkson en co had meteen een Belgisch randje. Racepiloot Jerôme d’Ambrosio mocht namelijk drie supersnelle auto’s testen op een racecircuit. Verder was de eerste aflevering très “Top gear”, waarin de auto als vanouds centraal stond.

Auto- en humorliefhebbers hebben lang uitgekeken naar de eerste aflevering van “The grand tour”. Zou het nieuwe programma van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May wel het niveau halen van het wereldberoemde “Top gear”, dat ze jarenlang voor de BBC maakten? Maar aan die succesvolle samenwerking kwam begin vorig jaar een bruusk einde na een aanvaring tussen brulboei Jeremy Clarkson en een producer van een het programma.

Vrijdag werd de allereerste aflevering online gezet die ze voor internetgigant Amazon inblikten. Wie deze episode nog niet gezien heeft, kunnen we meteen geruststellen: “The grand tour” lost de hooggespannen verwachtingen grotendeels in. Het programma ruikt weer naar verschroeide autobanden en aangebrande grapjes. Door het fraaie camerawerk en de flitsende montage spat liefde voor de benzine ook weer van het scherm.

Oud en nieuw

Het begin van de eerste aflevering is al meteen streling voor het oog, met een spectaculaire intro-scène waarin Clarkson van het regenachtige Londen terechtkomt in een zonnig en weids Amerikaans landschap. Samen met zijn makkers sjeest hij naar een tent midden in de woestijn, van waaruit ze de show presenteren.

Die tent vervangt hun oude BBC-studio en zal de komende afleveringen telkens naar een andere plek op de wereld reizen. Maar buiten een nieuw decor is “The grand tour” grotendeels old school “Top gear”: de drie presentatoren wentelen zich weer in hun oude rolletjes tijdens een wedstrijd, er zijn weer intermezzo’s met gescripte grappen voor een live publiek en er worden weer hypercars getest op een oud vliegveld, door een gekke racepiloot. Alleen de vaste rubriek met de bekende gast werd overboord gekieperd.

Belgische gast

Een onverwachte gast in deze eerste aflevering is de Belgische racepiloot Jerôme d’Ambrosio. De Waalse racer die kort in het Formule 1-circus mocht meedraaien en nu Formule E rijdt, werd ingeschakeld om de Porsche 918, de McLaren P1 en de Ferrari LaFerrari op een circuit te testen. Als hij daarna in het Frans zijn ervaringen deelt met de drie musketiers, gaat de ondertitelaar creatief om met de Engelse vertaling.

Mega-budget

Alle ingrediënten die van “Top gear” een succesformule maakten, zitten in deze eerste aflevering. Het wordt afwachten of het grote team rond Clarkson dit 3 seizoenen oftewel 36 afleveringen kan volhouden. Want zoveel heeft Amazon er besteld in een deal van naar verluidt 190 miljoen euro.

Dat is omgerekend dus ruim 5 miljoen euro per aflevering en meteen ook een verviervoudiging van het budget dat de BBC besteedde aan “Top gear”. Daarbij moet meteen verteld worden dat “Top gear” door allerlei spin-offs (live shows, magazines,...) ook een grote bron van inkomsten was.

Hoe bekijken?

Om de forse investering terug te verdienen zal Amazon flink wat abonnees moeten aantrekken voor de videostreamingdienst Amazon Prime. Voorlopig is die dienst enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Japan. Maar vanaf volgende maand komt de Amazon Prime naar 200 landen, waaronder ook België.

Wie dus naar “The grand tour” wil kijken zal nog even geduld moeten hebben. Intussen doet Amazon er waarschijnlijk alles aan om de illegale verspreiding van het tv-programma online te bestrijden. Wie op YouTube of andere populaire videosites zoekt, zal na heel lang zoeken waarschijnlijk van een koude kermis terugkomen. En ook de torrentsites, waardoor “Top gear” deels groot is geworden, worden de laatste jaren ook vakkundig de nek omgedraaid door de contentindustrie en hun juristen. Maar Amazon heeft wel een goede les geleerd uit het online succes van “Top gear”: de laatste jaren kijkt een cruciale massa wereldwijd online naar video en steeds minder via de gewone tv.

Meest gelezen