Hoe word je in 's hemelsnaam kardinaal?

Vandaag wordt aartsbisschop Jozef De Kesel tot kardinaal "gecreëerd", zoals dat heet in het jargon. Dat gebeurt tijdens een consistorie in Rome, een vergadering van de paus met de kardinalen. Wat staat er precies te gebeuren? Peter Decroubele, die voor VRT Nieuws het Vaticaan volgt, legt het uit aan de hand van drie vragen.

1. Wat is een consistorie?

"Een consistorie is een ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek in Rome", zegt Decroubele. "Daar zal Jozef De Kesel zijn vermiljoenrode kardinaalskleed krijgen en zijn kardinaalshoed, ook wel baret genoemd. Later krijgt hij ook een titelkerk in Rome, een functie in het bestuur van het Vaticaan en een zitje in het conclaaf."

2. Wat doet een kardinaal?

"Kardinaal zijn is een extra job, een bij-job zeg maar. De Kesel wordt adviseur van de paus, maar hij is en blijft aartsbisschop van Mechelen en Brussel. Belangrijk is ook dat hij een zitje krijgt in het conclaaf, de groep van kardinalen die een nieuwe paus kiest."

3. Hoeveel kardinalen komen erbij?

"Er komen 17 kardinalen bij. 13 van hen zijn jonger dan 80 en mogen zetelen in het conclaaf. 4 van hen zijn ouder dan 80. Voor hen is het kardinaalschap een bekroning voor hun carrière. Opvallend is dat er maar 6 Europeanen bij zijn. Dat is ooit helemaal anders geweest."

Meest gelezen