Huren wordt de komende jaren gevoelig duurder

Een woning huren wordt in de toekomst duurder. De koepelorganisatie van verhuurders overweegt een prijsstijging van 10 procent voor nieuwe huurcontracten, om hogere kosten te kunnen doorrekenen. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.800 verhuurders waarover het VRT-programma "De vrije markt" bericht.

Momenteel zijn er in ons land 550.000 woningen op de private huurmarkt. De lage rente is een vloek voor spaarders, maar een zege voor wie geld wil investeren in vastgoed om het te verhuren. De voorbije jaren zijn er niet minder dan 90.000 huurwoningen bijgekomen.

Uit een bevraging van van Invest Immo bij 1.800 verhuurders blijkt wel dat ze dikwijls teleurgesteld zijn in het rendement van hun investering. Driekwart van hen geeft aan dat ze de komende jaren verdere lastenverhogingen zullen doorrekenen aan hun huurders.

"Extra kosten door extra eisen"

"Het gaat niet enkel om de verwachte kosten, die andere kwaliteitseisen of energienormen met zich meebrengen. Tegen 2020 zal men bijvoorbeeld geen pand meer mogen verhuren waarvan het dak niet geïsoleerd is. Ook dubbele beglazing is verplicht intussen. Los daarvan vrezen verhuurders voor de gevolgen van de regionalisering van de huurwet zou inhouden", zegt Katelijne D'Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars. "Een verhuurder haalt momenteel 3,27% rendement uit zijn investering, wat laag is in verhouding tot de kopzorgen die verhuren met zich meebrengt."

Een prijsstijging van om en bij de 10% noemt D'Hauwers "zeker niet onrealistisch". "Al weten verhuurders maar al te goed dat een prijsstijging van die orde vaak zal leiden tot betalingsproblemen".

"Een op de drie huurders redt het vandaag al niet"

Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform vreest voor de toekomstige betaalbaarheid van huurwoningen. "Dat verhuurders streven naar een bepaald rendement heeft, want de economische activiteit moet geld opbrengen. Maar de vraag is wel of het wel realistisch is om te streven naar een rendement van 4,6 procent. Als je dat vergelijkt met andere beleggingsproducten vandaag, dan lijkt me dat heel hoog", aldus Verstichele.

"Als kosten van verhuurders gewoon worden doorgerekend in de huurprijs, dan creëren we een probleem van betaalbaarheid. Eén op de drie huurders houdt vandaag al niet genoeg over om menswaardig te kunnen leven, na het betalen van de huur", meent hij.

Bij de afsluiting van een nieuw huurcontract staat het verhuurders volledig vrij om een bepaalde prijs vast te leggen. Volgens Verstichele moet bevoegd minister van Wonen Homans (N-VA) dringend de zogenoemde "minimale kwaliteitsnormen" van een huurwoning vastleggen. "Als er extra energiebesparende ingrepen worden gedaan, waarvan de huurder ook profijt ondervindt, moeten we dan bekijken in welke mate die worden doorgerekend."

Meest gelezen