Laatste grote ziekenhuis in Oost-Aleppo vernietigd

Bij een aanval op een rebellenwijk in de Noord-Syrische stad Aleppo is een groot ziekenhuis buiten werking gesteld. 250.000 inwoners beschikken daardoor niet langer over een grote medische voorzieningen. De Wereldgezondheidsorganisatie klaagt dat de inwoners van het bezette stadsdeel nu aan hun lot worden overgelaten.

Het oosten van Aleppo ligt de laatste dagen weer zwaar onder vuur. Vliegtuigen droppen er bommen en helikopters van het regime van Assad droppen er bomvaten.

En bij een artillerieaanval werd het Omar Bin Abdul Asis-ziekenhuis gisteren geraakt. Het laatste grote ziekenhuis dat er nog operationeel was. Dat melden verschillende hulporganisaties. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij vielen, maar volgens verschillende berichten liggen er nog medewerkers en patiënten onder het puin.

In het oosten van Aleppo moesten gisteren nog vier andere ziekenhuizen, waaronder ook een kinderziekenhuis, sluiten omdat de gebouwen ernstig beschadigd raakten bij bombardementen.

"Neerwaartse spiraal"

Het Rode Kruis waarschuwt daarnaast ook voor de afbraak van de stroominfrastructuur en de watervoorzieningen in het gebied. "Dat kan het begin zijn van een fatale neerwaartse spiraal die het hele verzorgingssysteem van een grootstad als Aleppo in gevaar brengt."

Het oosten van Aleppo wordt sinds 2012 door rebellen gecontroleerd. Regeringstroepen, die steun krijgen van Rusland, belegeren dat deel van de stad. Mensenrechtenorganisaties klagen al enige tijd aan dat bij het beleg medische voorzieningen geviseerd worden, maar Moskou ontkent de beschuldigingen.

Meest gelezen