Ook de koninklijke familie duikt op in Kazachgate

Er duiken nieuwe elementen op in de zaak rond MR-politicus Armand De Decker. Er was al bekend dat Dedecker in het verleden voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft willen inschakelen om een minnelijke schikking mogelijk te maken in de zaak rond de omstreden Oezbeekse zakenman Chodiev. Nu hebben de speurders ook een verdachte storting ontdekt aan de koninklijke familie. Ook de Franse ex-president Sarkozy zou in de zaak druk hebben willen uitoefenen.
(c) Olivier Vin

Er zijn nieuwe mails en pv's van verhoren boven water gekomen in de zaak rond de omstreden Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev. Chodiev werd verdacht in een corruptiezaak en wilde via een aanpassing van de wet in aanmerking komen voor een minnelijke schikking.

Uit verschillende documenten blijkt nu dat ook ons koningshuis in de zaak zou zijn betrokken. De Franse advocate van Chodiev heeft geld gestort aan het liefdadigheidsfonds van prinses Léa, de tante van koning Filip. De storting werd gedaan op 11 januari 2012 door advocate Cathérine Degoul aan het Fonds d'Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het fonds van prinses Léa.

In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de Franse advocate dat Armand De Decker daarom had gevraagd. "Hij vroeg me om 'een geste en een gunst' te doen aan de zus van de koning." Volgens de gelekte gerechtelijke stukken is prinses Léa nog dit jaar verhoord. Ze bevestigde tegenover het gerecht de storting in januari 2012, maar ze zegt nooit te hebben gehoord van Degoul.

Het liefdadigheidsfonds ontkent nu elke betrokkenheid in de zaak. Het laat weten niet op de hoogte te zijn geweest van een donatie van Chodiev. Het hulpfonds ontving 4 jaar geleden 25.000 euro van de Orde van Malta. Maar recent bleek dat die Orde niet achter die donatie zat. De tante van koning Filip heeft toen "haar onrust kenbaar gemaakt en alle info doorgespeeld aan het onderzoeksteam", zo staat het in een persbericht.

De Decker ontkent vraag tot storting op het fonds

Volgens Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke blijkt uit het onderzoek ook dat er een storting is gebeurd naar een fonds, "maar daar zijn de verklaringen wat tegenstrijdig".

"De Decker is nauw verbonden met de koninklijke familie en het fonds. De Franse advocate zegt dat het op zijn vraag is dat een som is gestort op dit fonds, maar dat ontkent hij. Dat is dus iets dat justitie nog zal moeten onderzoeken", zegt Van Hecke.

De rol van het koningshuis hierin is dus nog niet helemaal duidelijk. Van Hecke vraagt wel een parlementaire onderzoekscommissie naar de totstandkoming van de afkoopwet. "Belgische toppolitici en ministers hebben zich voor de kar laten spannen van een bedenkelijke Oezbeekse zakenman en Franse president", zegt Van Hecke.

"Sarkozy heeft zware politieke druk uitgeoefend"

Er bestaat ook een mail waaruit blijkt dat de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy zware politieke druk heeft uitgeoefend op drie Belgische ministers om de wet er versneld door te krijgen.

Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke heeft de documenten kunnen inkijken. "Er bestaat een document waarin staat dat twee dagen nadat de deal is gemaakt met de Belgische justitie, er een mail werd verstuurd van een nauwe medewerker van de Franse minister van Binnenlandse Zaken waarin heel duidelijk gezegd wordt: het is gelukt, we hebben een deal en we hebben dat gedaan door drie Belgische ministers te benaderen. Dat staat zwart op wit. Dat is een document uit een Frans onderzoek."

In ruil zou Frankrijk een contract hebben kunnen sluiten met Kazachstan voor de levering van 45 helikopters.

Meest gelezen