Originele tekening uit Kuifjesalbum onder de hamer voor 1,55 miljoen euro

Een originele tekening uit het Kuifjesalbum "On a marché sur la lune" ("Mannen op de maan") is geveild voor 1,55 miljoen euro. "Een recordbedrag voor één enkele plaat", meldt het veilinghuis Artcurial.

Op de tekening van 50 op 35 cm staan Kuifje, Bobbie en kapitein Haddock in ruimtepak klaar om naar de maan te vertrekken. De plaat komt uit het album "Mannen op de maan" uit 1954.

Voor de veiling begon, was de waarde van de tekening geschat tussen 700.000 en 900.000 euro. Eric Leroy, expert van de stripafdeling bij Artcurial benadrukt het belang van de tekening: "Het is een van de belangrijkste naoorlogse platen die deel uitmaakt van een voor vele verzamelaars en stripliefhebbers mythisch geworden album. Dit is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de negende kunst. Werken van Hergé uit die periode komen maar zelden op de markt."

Striptekenaar Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, heeft de meeste veilingsrecords voor originele striptekeningen op zijn naam staan. Een dubbele pagina, voor de kaft van Kuije-albums die tussen 1937 en 1958 verschenen, werd in 2014 voor meer dan 2,5 miljoen euro geveild, een wereldrecord voor een stripwerk. Vorig jaar ging een dubbele pagina uit het album "De scepter van Ottokar" nog onder de hamer voor 1,56 miljoen euro.

Meest gelezen