Tienduizenden Polen op straat tegen onderwijshervorming

In Warschau zijn tienduizenden mensen de straat op gekomen om te protesteren tegen de onderwijshervorming van de rechtse Poolse regering. De betogers waren veelal onderwijzers, maar ook leerlingen en ouders, die vanuit het hele land naar de hoofdstad kwamen afgezakt.
#vrtnieuws

Volgens de organisatoren namen 50.000 mensen aan de manifestatie deel. De burgemeester telde er 30.000, die overigens heel wat regen moesten trotseren.

"Neen aan de chaos in de scholen", werd er gescandeerd op het Pilsudski-plein. De manifestatie verliep luidruchtig: heel wat betogers droegen fluitjes of klokjes bij zich. Er werd ook met krijt gegooid naar het parlement.

Hervorming

In Polen bestaan er momenteel drie onderwijsniveau's: de lagere school, het gymnasium, de middenschool voor kinderen tussen 12 en 16 jaar, en het lyceum. De regering wil vanaf volgend jaar naar nog twee niveaus gaan, door het gymnasium af te schaffen. Men wil terug naar het oude systeem onder het communisme, met acht jaar basisonderwijs gevolgd door vier jaar secundair.

Dit zou duizenden jobs kosten maar de sector vreest ook voor kwaliteitsverlies. Na de structuren moet immers ook het lessenprogramma worden aangepast, en hier vreest men de hand van de conservatieven van PiS.

"Men concentreert zich op het verleden in plaats van op de toekomst. Het is een vergissing om zich op te sluiten in nationalistische mythes in plaats van naar een open, Europese samenleving te gaan", zei Jan Skrzypek, die in het kunstonderwijs in Warschau les geeft.

Eerder lag de conservatieve regering in Polen al onder vuur wegens het verstrengen van de anti-abortuswet en het conflict met het Grondwettelijk Hof.

Meest gelezen