Tienduizenden Zuid-Koreanen op straat voor ontslag presidente

Tienduizenden manifestanten zijn in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bijeengekomen om, voor de vierde keer in evenveel weken tijd, het ontslag te eisen van presidente Park Geun-Hye. Het Zuid-Koreaanse staatshoofd wordt al een tijdje achtervolgd door een corruptieschandaal.
AFP or licensors

Het gaat om de belangrijkste protestbeweging in Zuid-Korea sinds de jaren 80. Vorige week waren in heel het land zowat een miljoen mensen op straat gekomen. De organisatoren verwachten vandaag opnieuw een 500.000-tal manifestanten in Seoel, en nog eens tienduizenden betogers in andere Zuid-Koreaanse steden. De cijfers van de politie liggen wel altijd tien keer lager dan die van de organisatoren.

Park Geun-Hye wordt ervan beschuldigd onder de plak te hebben gezeten van haar schaduwraadgeefster Choi Soon-Sil. De Zuid-Koreaanse Raspoetin zou haar vriendschap met Park hebben misbruikt om grote bedrijven als Samsung te dwingen om omvangrijke sommen geld te geven aan dubieuze stichtingen. Dat geld zou ze vervolgens hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Park heeft zich al twee keer openlijk geëxcuseerd voor de corruptiezaak rond haar vertrouwelinge, die achter de tralies zit, maar dat heeft de Zuid-Koreanen tot dusver niet kunnen sussen.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen