Van Eetvelt: "Meerwaardebelasting is mogelijk jobvernietigend"

Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt schiet met scherp op de plannen van minister van Economie Kris Peeters en CD&V om een meerwaardebelasting in te voeren. Als die belasting er komt, zullen er volgens Van Eetvelt banen verloren gaan bij de kleine en middelgrote ondernemingen. In een reactie op die kritiek zegt Peeters dat KMO's uitgesloten zullen worden van de meerwaardebelasting.

De afgelopen week werd bekend dat Vlaamse kmo’s dit jaar al zo'n 23.000 extra banen gecreëerd hebben. Dat is volgens Van Eetvelt te danken aan een samenspel van factoren. “We zien dat er weer een beetje economische groei is, er komt terug wat meer vertrouwen en er wordt terug wat meer geïnvesteerd door ondernemers.”

Als die puzzel in elkaar past, kunnen er in sneltempo veel jobs gecreëerd worden in Vlaamse ondernemingen. “Tot voor kort was de werkgelegenheid gestagneerd, dus er was niet veel nodig om ze terug te laten groeien. Als we het vertrouwen verder kunnen blijven stimuleren, zal de groei blijven toenemen. Als je dat vertrouwen weghaalt door bepaalde maatregelen te nemen, zal dat ook weer verdwijnen.”

Daarbij denkt Van Eetvelt in de eerste plaats aan de meerwaardebelasting, waar zijn minister van Werk Kris Peeters en zijn CD&V aan vasthouden, ondanks sterk weerwerk van minister van Financiën Johan Van Overtveldt en zijn N-VA, die zo’n belasting helemaal niet zien zitten.

Als die meerwaardebelasting er toch zou komen, zal de bescheiden groei die er nu is stilvallen en zullen er volgens de Unizo-voorzitter banen verloren gaan bij de kleine en middelgrote ondernemingen die hij vertegenwoordigt.

Begrip

Kris Peeters was van 1995 tot 2004 zelf Unizo-voorzitter, tot hij gevraagd werd om namens de CD&V minister te worden in de Vlaamse regering, waar hij drie jaar later minister-president van werd. Sinds 2014 is Peeters minister van Werk, Economie en Consumenten in de federale minister.

Binnen de coalitie met N-VA, Open VLD en MR probeert de christendemocratische CD&V het sociale gelaat van de regering te zijn, wat steeds meer tot ruzie leidt binnen de regering. Ook Peeters’ opvolger spaart zijn kritiek niet op zijn voorganger, in zijn nieuwe rol binnen. “Ik begrijp uiteraard wel dat een deel van hun (die van de CD&V) achterban zo’n belasting wil, maar ze moeten weten dat het potentieel jobvernietigend zal zijn.”

"KMO's uitgesloten"

In een reactie zegt minister Peeters aan VRT Nieuws dat er veel misverstanden bestaan over de meerwaardebelasting. Zo haalt Peeters aan dat in het voorstel van zijn partij “uitdrukkelijk de kleine en de middelgrote ondernemingen uitgesloten worden van deze meerwaardebelasting”.

“Wanneer de aandelen lang genoeg worden aangehouden, zeker in familiale bedrijven, moet men zelfs geen meerwaardebelasting meer betalen.” Maar dat zou in de realiteit pas zijn na 30 jaar. Over de duur van die periode en andere modaliteiten kan volgens Peeters nog onderhandeld worden. “Ik nodig de ondernemersorganisaties uit om rond de tafel te komen zitten om te kijken hoe wij dit op de best mogelijke manier kunnen uitwerken zodat er verder jobs kunnen worden gecreëerd”, besluit de minister.

Pasmunt

Het is de vraag of er überhaupt nog veel onderhandeld zal worden over de meerwaardebelasting. Bij de recente begrotingsgesprekken is wel beloofd dat er nog zal worden gesproken over het CD&V-voorstel, maar veel animo is er niet voor, bij de coalitiepartners. De belofte om verder te onderhandelen werd als pasmunt gebruikt voor de verlaging van de vennootschapsbelasting, die minister van Financiën Johan Van Overtveldt erdoor wil krijgen.

Deze week zette Peeters nog eens de hakken in het zand: "Als men de vennootschapsbelasting verlaagt in het voordeel van de ondernemers - waar ik voorstander van ben -, dan moéten we ook iets doen voor de rechtvaardige fiscaliteit."

Wat is de meerwaardebelasting?

De meerwaardebelasting die CD&V wil invoeren, is een belasting die je betaalt als je beursgenoteerde aandelen verkoopt. Aandelen in kmo's en start-ups zijn vrijgesteld, maar de meerwaarde moet wel geherinvesteerd worden.

 

Meest gelezen