Van Grieken: "Distantieer me volledig van toespraak Dewinter bij Gouden Dageraad"

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken is niet te spreken over een bezoek van Filip Dewinter en andere partijkopstukken aan de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De partijvoorzitter is "zeker not amused" dat Dewinter er zelfs een toespraak heeft gehouden en wil zich hier helemaal van distantiëren. Maandag zal het partijbestuur van Vlaams Belang zich buigen over de toespraak.
Jasper Jacobs

Wie hem volgt op Twitter, kon er niet omheen: Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter heeft deze week samen met drie andere partijleden een bezoek gebracht aan Griekenland. Voor een zogenoemde fact finding mission "om te kijken wat de invloed is van massa-integratie", legt Tom Van Grieken uit aan VRT Nieuws. Filip Dewinter ging samen met Anke Vandermeersch, Jan Penris en Frank Creylman kijken naar de situatie van de vluchtelingen op de Griekse eilanden Lesbos, Kos en Chios.

Wat de jonge partijvoorzitter -in oktober werd Van Grieken 30- niet wist, was dat Dewinter op Chios ook een toespraak zou geven op een bijeenkomst van Gouden Dageraad. "Ik was geheel verrast", aldus Van Grieken. De partijvoorzitter wil zich nu "volledig distantiëren" van die toespraak, want "Vlaams Belang heeft absoluut geen banden met partijen als Gouden Dageraad". Op de website van Gouden Dageraad staan nochtans foto's waarbij de Vlaams Belangers duidelijk poseren in het hoofdkantoor van Gouden Dageraad.

Neonazi's

Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch. Zo zijn er onlangs vlaggen met hakenkruisen en foto's van Hitler gevonden bij huiszoekingen bij leden van die partij. Van Grieken voert aan dat Dewinter zelf ooit heeft gezegd dat partijen als Gouden Dageraad partijen als Vlaams Belang een slechte naam geven "en daar ben ik het vandaag nog steeds mee eens".

"Gouden Dageraad vertelt een politiek verhaal dat niet het verhaal is van Vlaams Belang. En daar willen we ons niet mee associëren." Wat is dan het verschil tussen Vlaams Belang en Gouden Dageraad? "De verschillen zijn zeer duidelijk", zegt Van Grieken stellig. "Wij liëren ons aan partijen die de grootste zijn van Europa en dicht bij ons aanleunen: het Front National in Frankrijk, de FPÖ in Oostenrijk en de PVV in Nederland. Met die democratische partijen hebben wij veel meer gemeen dan met die partij in Griekenland."

De kwestie zal maandag uitgebreid worden besproken op het partijbestuur. "Met dergelijke bezoeken kan je alleen in je eigen voet schieten. Ik wil weten wat Dewinter nu precies heeft gezegd en met wie", aldus Van Grieken die aan het gesprek nog geen gevolgen wil knopen voor de lokale verkiezingen van 2018.

Binnen twee weken houdt de partij een conclaaf waar de strategie voor die verkiezingen wordt beraamd. Wellicht wil Dewinter opnieuw de lijst trekken in Antwerpen, al wordt ook gefluisterd dat Van Grieken zelf naar de stad zou verhuizen. "Dat laatste is nu niet aan de orde, mijn woonplaats is Mortsel en daar ligt ook mijn huidig mandaat", besluit de voorzitter.

Tweets

De Vlaams Belangers die deze week de Griekse eilanden bezochten, documenteerden hun bezoek uitvoerig op Twitter. Zo tweette Filip Dewinter foto's van ontmoetingen met de kustwacht en de politie. Hij publiceerde ook een videootje waarin hij bij het vluchtelingenkamp op Lesbos kritisch is voor het Europese vluchtelingenbeleid.

Oud-Miss België Anke Vandermeersch postte ook foto's online van hun bezoek. Ze tweette dat er meer dan 10.000 illegalen op Lesbos zitten, terwijl het er volgens de officiële cijfers iets meer dan de helft zijn, op 86.000 inwoners. Vandermeersch had het over 60.000 inwoners. Haar fact finding mission is dus niet helemaal geslaagd.

Tijdens hun bezoek aan Chios brak er ook onrust uit in een vluchtelingenkamp: verschillende tenten brandden er uit en op foto's is te zien hoe rotsblokken door tentzeilen werden gegooid. Maar wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Lokale bronnen en Dewinter zeggen dat vluchtelingen in een dorp vuurwerk hebben gestolen waarmee ze het kamp in brand hebben gestoken. Anderen zeggen dan weer dat het kamp werd aangevallen door een zestigtal fascisten.

Optrekken aan Trump

De Vlaams-nationalisten van Vlaams Belang werden bij de verkiezingen van twee jaar geleden fel afgestraft: de partij kreeg maar zo'n 6 procent van de stemmen en verloor de meeste van haar zetels in het federaal en het Vlaams parlement.

Uit de recentste peiling van VRT Nieuws en De Standaard blijkt dat de partij uit het dal kruipt. De partij trok zich vorige week ook op aan de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Zowel Dewinter als Van Grieken feliciteerde Trump en voelt zich gesterkt door zijn overwinning. 

In een toespraak in het Griekse parlement zinspeelde Filip Dewinter trouwens op Trump: hij sloot zijn speech af met "We will make Europe great again", een duidelijke verwijzing naar Trumps verkiezingsslogan "Make America great again". De volledige tekst van zijn antimigratie- en moslimtoespraak staat op de persoonlijke website van Dewinter

Meest gelezen