Wat hebben vrouwen in een hoge functie met een broekpak?

Een ode aan de broekpakken, kan u het noemen. Wie bondskanselier Angela Merkel ziet, weet genoeg. Ook Hillary Clinton droeg tijdens haar verkiezingscampagne het ene kleurrijke broekpak na het andere (ze draagt dat trouwens al járen). Zelfs de Britse premier Theresa May of de Nederlandse koningin Máxima flaneren er in rond. Wat is er zo speciaal aan? "Je straalt power uit en je voelt je veilig", analyseren stylisten Lien Degol en Tiany Kiriloff voor ons.

Voor alle duidelijkheid: een broekpak, of met een mooier woord gezegd een pantsuit, bestaat al decennia. In de jaren 30 kozen sterren als een Katharine Hepburn er prominent voor. Nu dragen veel "machtige" vrouwen of vrouwen met hoge functies ze. De Duitse bondskanselier Merkel zweert er zelfs bij en kiest meer voor sobere kleuren. Op sociale media wordt dan ook met haar gelachen, "Fifty shades of Merkel" is een begrip.

"De nieuwe stijl van de kanselier"

Acht jaar geleden waagde Merkel (62) zich aan laag uitgesneden avondjurk, voor de opening van een nieuwe opera in Oslo. De commentaren in de pers logen er niet om. "De nieuwe stijl van de kanselier", kopte Die Welt weliswaar braaf. Sindsdien speelt ze eerder op veilig.

En daar draait het om, zegt styliste Degol. "Het is een veilige aankleding, zeker als je constant op een podium staat of gefilmd wordt. Machtige vrouwen zijn er beducht op, we kennen allemaal wel minder flatterende foto's met onderbroeken."

Pantsuit aficionado

Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (69) heeft ook een voorliefde voor broekpakken. Op haar Twitteraccount prijkt niets voor niets "pantsuit aficionado". Tijdens de voorbije verkiezingscampagne hield ze er kleurrijke combinaties op na: koningsblauw, knaloranje of spierwit, het passeerde allemaal de revue.

"Bij Clinton zit daar een team achter", zegt Degol. "Ze moest sterk en assertief overkomen. Als je als businessvrouw met een broekpak ergens binnenkomt...then you mean business! Je bedoelt niet: Je moet naar mijn tieten kijken." Collega Tiany Kiriloff -die de catwalks volgt- treedt Degol daarin bij. "Een broekpak is power dressing." Komen die broekpakken niet intimiderend over? "Nee, dat is het toppunt van elegantie", verwoordt Kiriloff het. Vaak wordt het broekpak ook getailleerd en horen er naaldhakken en juwelen bij.

Zowel Degol als Kiriloff merken op dat (de iets) oudere generaties broekpakken dragen. "Het gaat niet meer om jonge modellen", zegt Kiriloff. Een broekpak camoufleert.

"Je blijft er westers uitzien"
Broekpakken veroorzaken geen ophef. Nog een voordeel voor vrouwen die hoge functies bekleden en hun land moeten vertegenwoordigen. "Armen en benen zijn bedekt, in sommige Arabische landen wordt dat geapprecieerd. Niemand kan er aanstoot aan nemen", zegt Degol. "Bovendien blijf je er westers uitzien."

Het broekpak is nu niet ineens "hip" of "in". Kiriloff ziet de outfit al verscheidene seizoenen passeren op diverse catwalks. "Yves Saint Laurent heeft het in de jaren 70 wél iconisch en draagbaar gemaakt. Hij ging de mannelijke klassiekers op vrouwen afstemmen, met blazers en broeken en pumps eronder."

 

Koninklijk broekpak
De Nederlandse koningin Máxima (45) is fan. In maart stapte ze uit het vliegtuig in Frankrijk om in oranje broekpak ontvangen te worden door president François Hollande.

Eergisteren haalde ze opnieuw een oranje exemplaar boven voor een simpel werkbezoek aan Barneveld. De kleur oranje is natuurlijk een knipoog naar de Oranjes en geeft meteen een duidelijke boodschap mee.

 

"Intelligentie en mode"
De Britse premier Theresa May (60) wisselt erg graag af, een lange of rok tot onder de knie, een mantelpakje, of een broekpak maakt niet uit. Zo lang haar schoenen maar opvallen, daar is ze immers tuk op en meer bepaald op kitten print (zie foto links).

Of om het met haar woorden te formuleren: "Kleren zijn een uitdaging voor vrouwen op élk werkvlak, of het nu in de politiek is of in de zakenwereld. Maar weet je, laat het duidelijk zijn: je kan slim zijn én tegelijkertijd van kleren houden."

Steve Back / Barcroft Media

Vijf weetjes, van arrestaties tot de maan

1. Wist u dat... het broekpak -een jasje met bijhorende broek- ontstond in de 19e eeuw? Pas in de daaropvolgende eeuw werd het écht (slechts beperkt) gedragen.

2. Wist u dat... vrouwen met broek in de VS in de jaren 1900 het risico liepen gearresteerd te worden?

3. Wist u dat... de Duitse actrice en zangeres Marlene Dietrich (foto) een van de pioniers was als het om broekpakken ging? Ze droeg ze in het dagelijkse leven.

4. Wist u dat... in 1968 de Amerikaanse Nan Kempner uit een restaurant in New York werd gezet omdat ze gekleed was in een modieuze Le Smoking van Yves Saint Laurent? Ze trok prompt haar broek uit en gebruikte haar bovenstukken als mini-jurk om terug binnen te komen.

5. Wist u dat... in de Amerikaanse Senaat in 1993 voor het eerst een vrouw met een broek binnenstapte? Barbara Mikulski luidde de naam. "Het sneeuwde buiten en ik wilde iets comfortabel aantrekken. Toen ik de Senaat binnenkwam, had ik het gevoel dat ik op de maan wandelde", beschrijft de politica daarover.

Meest gelezen