"Het is gewoon niet fair dat ik deze award win"

Hij werd verkozen tot "Artiest van het jaar" tijdens de uitreiking van de American Music Awards, begin 1996, maar countryzanger Garth Brooks vond niet dat hij op dat moment die prijs verdiende. En dus verraste hij vriend en vijand door het beeldje gewoon te laten staan waar het stond. 1995 was een rustmoment in de carrière van Brooks, en daarom vond hij dat anderen er meer recht op hadden. De toen 33-jarige zanger oogstte achteraf veel lof voor deze beslissing. Of zich vannacht een gelijksoortig incident zal voordoen, is nog afwachten.

Brooks versloeg in de categorie "Artist of the Year" de andere genomineerden Boyz II Men, Green Day, Hootie & the Blowfish en TLC. En daar ging hij duidelijk niet mee akkoord: "Ik kan deze prijs niet aanvaarden. Ik wil niet oneerbiedig zijn tegenover de American Music Awards en ook niet tegenover de mensen die gestemd hebben. Ik ga deze prijs hier laten staan voor iedereen die hem wel had moeten winnen." En weg was Brooks.

"Het was gewoon niet fair om met die prijs het podium af te stappen. Misschien had ik hem een tweetal jaren geleden verdiend, toen ik zo’n geweldig jaar achter de rug had. Maar ik heb met muziekhandelaars gesproken en alle eer zou moeten gaan naar Hootie & the Blowfish. Dus vind ik dat zij hadden moeten winnen", verklaarde Brooks achteraf zijn houding aan de media.

Brooks was vrij inactief in 1995. Hij scoorde enkel met een verzamelalbum, dat hij eind 1994 op de markt bracht, en waarvoor hij wel een award ("Favorite Country Album") aanvaardde. Nieuw materiaal kwam er niet, of althans te laat. Bovendien stonden zijn optredens op een laag pitje.

AMA-producer Dick Clark was in ieder geval niet geschoffeerd door de weigering van Brooks: "Het had zelfs iets van genialiteit. Ik begrijp wat hij gedaan heeft. Dus heb ik hem laten weten dat deze award in ons archief zal belanden."

Voor zanger Darius Rucker van Hootie & the Blowfish werd het alvast een onvergetelijk moment, zo vertelde hij in juli 2014 op muziekwebsite Billboard: "Ik krijg nog altijd rillingen als ik aan dat moment terugdenk. We verkochten veel platen toen en volgens handelaars waren wij het die klanten naar hun winkels lokten en waardoor ze ook platen van anderen verkochten. Een geweldig moment dat iemand die toen al een legende was, zag dat wat wij deden cool was en die prijs niet kon aanvaarden omdat hij vond dat wij die verdienden. Dit blijft een van de mooiste momenten uit onze carrière." Van het album "Cracked Rear View", dat in 1994 verscheen, werden meer dan 16 miljoen exemplaren in de VS verkocht.

Bekijk hier beneden hoe Garth Brooks zijn prijs weigerde tijdens de AMA’s in 1996:

Vannacht worden in Los Angeles voor de 44e keer de American Music Awards uitgereikt. Topfavoriet is rapper Drake, met 13 nominaties. Er zijn optredens voorzien van Lady Gaga, Nicki Minaj en Shawn Mendes. Presentatrice van dienst is Gigi Hadid.

Meest gelezen