"Ik wil Duitsland dienen in deze moeilijke en onzekere tijden"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal zich kandidaat stellen voor een vierde mandaat als bondskanselier. Dat heeft de 62-jarige politica aangekondigd. Merkel zal zich daarnaast ook opnieuw kandidaat stellen als voorzitter van haar partij CDU. Eerder had ze al verklaard dat volgens haar het leiderschap van de partij en het ambt van bondskanselier in één persoon kunnen worden verenigd.

De afgelopen dagen gingen steeds meer politici binnen de partij ervan uit dat ze zich voor beide functies kandidaat zou stellen. Op 6 december kiest de CDU in Essen een nieuw bestuur. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de christendemocratische partij en sinds november 2005 bondskanselier.

Vandaag kondigde ze aan dat ze kandidaat is voor het voorzitterschap en een gooi wil doen naar een vierde ambtstermijn als bondskanselier. "Ik heb er lang over nagedacht en een beslissing was niet vanzelfsprekend, noch voor mij of de partij of het land", zei Merkel, "maar ik wil het land dienen in deze moeilijke en onzeker tijden".

"De strijd voor onze democratische waarden en voor onze vrijheden en de verdediging van onze levenswijze, zal een van de belangrijkste elementen van ons programma zijn", stelde Merkel. Ze vreest dat de komende verkiezingsstrijd moeilijker zal worden dan de voorgaande, wegens een "sterke polarisatie in onze samenleving".

Record

Wordt ze in 2017 voor de vierde maal verkozen, dan kan ze CDU-medeoprichter Konrad Adenauer en ook recordhouder Helmut Kohl bijbenen. Adenauer was 14 jaar lang bondskanselier, Kohl 16 jaar.

Merkel kampte de voorbije maanden met verschillende moeilijkheden, van kritiek op haar aanpak van de vluchtelingencrisis tot een dalende steun door een toenemend rechts-populistisch sentiment.

Internationaal werd ze nog geprezen als de laatste verdediger van de westerse waarden, na de verkiezing van Donald Trump tot toekomstig president van de Verenigde Staten. De huidige Amerikaanse president Barack Obama noemde haar tijdens zijn afscheidsbezoek aan Duitsland "taai" en verklaarde dat hij op haar zou stemmen, als hij een Duitser zou zijn geweest.

AFP or licensors

Meest gelezen