"Over 10 tot 20 jaar is 50 procent werkloos"

“De digitale revolutie gaat jobs die al generaties bestaan doen verdwijnen”. Dat voorspelt internetondernemer Davy Kestens. Hoewel de digitalisering ook nieuwe jobs zal creëren, zullen er volgens de 28-jarige Limburger over de komende jaren zo veel jobs verloren gaan dat we over 10 tot 20 jaar een werkloosheid van 50 procent zullen hebben. Hoe zal de werkloze helft van de bevolking een inkomen krijgen? De oplossing ligt volgens Kestens in het basisinkomen.

Davy Kestens kwam deze week in het nieuws doordat hij 20 miljoen vers investeringskapitaal vond voor zijn bedrijf Sparkcentral. Dat internetbedrijf helpt grote ondernemingen om via Twitter, Facebook, WhatsApp,... en eigen apps van de bedrijven snel te antwoorden op vragen van klanten. In kranteninterviews met De Tijd en De Morgen legt Kestens uit hoe hij vanuit zijn woonplaats San Francisco naar België en de zakenwereld kijkt.

Als student stampte Kestens zijn internetbedrijfje uit de grond. Zijn studie webdesign in Kortrijk maakte hij niet eens af, omdat hij zo gebiologeerd aan zijn start-up aan het werken was. Omdat de technologiewereld vooral in de VS zit, verkast Kestens vijf jaar geleden naar San Francisco, waar hij nu 100 mensen tewerkstelt.

Basisinkomen

Kestens bewijst dus dat de digitalisering nieuwe jobs creëert. Tegelijk is hij er zich van bewust dat er de automatisering de komende jaren nog veel meer jobs zullen sneuvelen. Veel meer jobs dan er gecreëerd worden. En dat wordt volgens Kestens nog vrijwel overal ter wereld onderschat. “De overheid moet zich grondig bezinnen over hoe onze economie straks georganiseerd moet worden. En die denkoefening is dringend”, waarschuwt hij in De Morgen. Want “de digitale revolutie gaat jobs die al generaties bestaan doen verdwijnen”. Zo geeft hij het voorbeeld van de zelfrijdende vrachtwagens die er zitten aan te komen, waardoor miljoenen vrachtwagenchauffeurs hun jobs dreigen te verliezen.

Als de helft van de beroepsbevolking geen werk heeft, hoe zullen die dan aan een inkomen komen? Volgens Kestens moeten we verder gaan nadenken over het concept van het basisinkomen. “Als iedereen een gegarandeerd inkomen heeft, is het niet zo erg dat er minder jobs zijn.” Volgens Kestens zal zo’n basisinkomen ons meer vrijheid geven om te ondernemen. “Mislukken we, dan is dat geen ramp.” Zoals alle andere voorstanders van zo’n inkomen, merkt Kestens wel op dat zo’n basisinkomen relatief laag is en zeker geen topsalaris mag zijn. Daardoor zal volgens de ondernemer de motivatie om meer te verdienen niet verdwijnen.

Over zijn eigen inkomen blijft Kestens op de vlakte. Hij wil er in De Tijd alleen over kwijt dat hij bij de 30 procent beste verdieners in zijn bedrijf hoort. “In België is het veel wat ik verdien, maar als je weet dat ik 50.000 euro per jaar betaal voor mijn appartement, klinkt dat al heel anders. De lonen in Silicon Valley liggen 2,5 keer hoger dan in België, maar dat geldt ook voor de kosten.”

Meest gelezen